Deltakerne på gravekonferansen Skup fikk i helgen se et svært sjeldent intervju med tidligere Dagens Næringsliv-journalist Daniel Butenschøn, som i fjor ble hovedpersonen i en av de største plagiatskandalene i norsk pressehistorie, da det ble kjent at han hadde jukset med over 40 saker.

Intervjuet ble vist som et videoopptak på konferansen, utført av NRKs Fredrik Solvang, og før opptaket ble vist, ble Skup-deltakerne oppfordret til ikke å referere fra intervjuet.

Nå velger Journalisten likevel å legge ut nesten hele opptaket, som er blitt filmet fra salen. De har lagt ut et klipp på drøye 13 minutter, der de ifølge Journalisten har utelatt enkelte gjentakelser og personlige detaljer.

Journalisten: - Skeptisk til referatforbud
Sjefredaktør Helge Øgrim i Journalisten understreker at han ikke var til stede da innslaget ble vist på Skup-konferansen, men at han har fått med seg oppfordrngen om referatforbud. Han er kritisk til oppfordringen.

- Jeg oppfattet det som en tydelig henstilling, og jeg er skeptisk til det. Jeg mener selvfølgelig at saken er stor, men jeg mener også at hvis man skal be journalister om ikke å referere noe, trenger man en sterk begrunnelse. Min grunnholdning er det skal en mye sterkere begrunnelse til for å oppfordre til å underslå relevant informasjon, enn for å publisere relevant informasjon, Det er pressens oppgave å bringe informasjon videre, sier Øgrim til Kampanje.

Han mener det finnes sterke argumenter for å publisere klippet.

- Dette er et viktig intervju og sentralt vitnesbyrd fra hovedpersonen i en av de største mediefaglige og etiske debattene vi har hatt på flere år. Han har for første gang uttalt seg i noe omfang, og da mener jeg det er av overordnet verdi at både det journalistiske og det generelle publikummet får tilgang til det i ettertid. Jeg synes det er et ganske godt intervju, og jeg synes også han kommer godt ut av intervjuet, sier Øgrim.

- Har nyhetsverdi i massevis
Journalisten-redaktøren får støtte fra assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. Hun reagerer på oppfordringen fra Skup og gleder seg over at Journalisten har valgt å avfeie den.

- Jeg mener at vi som krever åpenhet i alle sammenhenger må passe på at også vi etterlever åpenheten. At vi kollektivt skulle holde kjeft om det, blir helt feil for meg. Jeg tvitret ikke, men la ut et bilde på Snapchat, og var fornøyd da jeg så at Medier24 og Journalisten lagde saker på det. Det er en samfunnsmessig interessant sak. Daniel Butenschøn har ikke gitt et intervju om saken. Dette har nyhetsverdi i massevis, sier hun til Kampanje.

Også på Twitter roser hun Journalisten:

 - Mener du alternativet hadde vært å ikke gjøre intervjuet?

- I utgangspunktet mener jeg vi må forholde oss til at vi må ha åpenhet. Jeg ser selvfølgelig at det kan være historier som man da går glipp av, men det handler om hvilke premisser intervjuobjektet setter. Man må passe på at man som arrangør ikke binder seg for mye opp til det. Skup-styret er en profesjonell arrangør som jeg har tillit til, men jeg synes man skal være forsiktig med å legge seg på et referatforbud. Det tilhører en annen tid.

Kampanje har vært i kontakt med Daniel Butenschøn, som ikke ønsker å kommentere saken.

Skup-styrelder: - Hadde en kraftig debatt
Styreleder i Skup, Jan Gunnar Furuly, bekrefter at de oppfordret til å unngå referat fra opptaket.

- Vi viderebrakte en oppfordring fra Butenschøn om at det ikke skulle refereres fra intervjuet. Både Medier24 og Journalisten var raske med å legge ut saker der de faktisk refererte fra det han sa. Det er vanskelig for oss i Skup-styret å si noe om de journalistiske vurderingene som fagnettstedene har gjort. Det må stå for deres regnskap, sier Furuly til Kampanje.

- Det er viktig å si at vi aldri nedla et referatforbud, men kom med en oppfordring på vegne av Butenschøn. Det har vært praksis også tidligere, legger han til.

Han forteller at oppfordringen om referatforbud på en journalistkonferanse ikke var helt ukontroversiell innad i styret.

- Vi hadde en kraftig debatt i styret på forhånd. Flere av deltakerne på Late Night Show, til og med statsråd Sylvi Listhaug, krevde at det skulle være referatforbud på det hun sa på showet. Det avviste vi tvert. Det ville være uhørt at en statråd kom og på en journalistkonferanse og ba om sitatforbud når det sitter 550 journalister i salen. Jeg tror også Daniel Butenschøn skjønner at selv om han ba om at det ikke ble referert fra intervjuet, at det faktisk kunne bli det. Dette er ikke en liten syklubb som møtes for å se en video. Dette er 550 av landets ledende journalister og redaktører, sier Furuly.

Han vil ikke legge seg opp i Journalistens avgjørelse.

- Det må stå for Journalistens regnskap.