Det er en økende trend at bloggerne på topplistene gir ut bøker. Kampanje har vært i kontakt med samtlige bloggplattformer som opplyser at flere av deres bloggere har gitt ut bøker, er i gang med å skrive bokdebuten sin, eller oppfølgere til tidligere utgivelser.

- Jeg synes det er ganske naturlig at bloggere gir ut bøker. De er spesialister innenfor sitt felt, og skaper og skriver godt innhold hver eneste dag. Hvorfor ikke samle det i en bok som gjør at man kan nå ut til enda flere, sier Julie Holst Berntsen i United Influencers til Kampanje.

Hele ni av bloggerne som er i staben til United Influencers har gitt ut bøker. De fleste bøkene har vært innenfor segmentene mat og trening.

Berntsen forteller at blogger Line Langmo skal debutere med bok til høsten, det samme skal matblogger Mari Hult. Videre skal matblogger Julie Ilona Balas gi ut sin tredje bok på forlaget J.M. Stenersen, og Franciska Munck-Johansen skal gi ut sin tiende bok om personlig utvikling og interiør på Cappelen Damm.

Sophie Elise skriver selvbiografi
Juliane Fjørtoft i byrået Anti sier til Kampanje at flere bloggere som er tilknyttet deres management skal gi ut bøker til høsten. Sophie Elise Isachsen skal i år debutere med en selvbiografi på forlaget Cappelen. Anne Brith, som står bak den personlige bakebloggere annbrith.blogg.no, skal også gi ut bakebok på forlaget Gyldendal. Lene Alexandra arbeider også for tiden med oppfølgeren til sin bokdebut «Bra nok».

Saken fortsetter etter bildet.


Gir ut bok: Sophie Elise er blant bloggere som bokdebuterer til høsten. 

- Alle profilene i Anti Brandpeople har en individuell prosess ved oppstart for å kartlegge muligheter, ønsker og forventninger. I denne prosessen er alle kommersielle markeder viktig å se på mulighetsrommet i. For profiler som Lene Alexandra, Anne Brith og Sophie Elise er bok en naturlig del av utviklingen. Som foredrags- og kursholdere er for disse profilene bok en viktig arena for å formidle, sier Fjørtoft.

Ingeborg Heldal, bloggredaktør i Aller, sier til Kampanje at bloggere tilknyttet Aller har bokplaner, men ønsker ikke å gi noen kommentar utover det.

- To veldig forskjellige formater
Enkelte bloggbokutgivelser blir møtt med skepsis.

I kommentarartikkelen «Ukas mestselgende bok får meg til å føle meg som en smådeprimert norsklærer» som ble publisert denne uken, går bokansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve, ut mot forlaget Pantagruel. Årsaken er at forlaget nettopp har gitt ut boka «Miss Independent», skrevet av blogger Eirin Kristiansen, uten tilsynelatende å ha brukt nevneverdig tid på korrekturlesing. Boka ligger for andre uke på rad på toppen av bestselgerlista for dokumentar- og faktabøker.

Kleve spør i kommentaren hva bloggerne skal med forlag, spesielt dersom forlagene ikke korrekturleser tekstene som trykkes og utgis.

- At de mest populære bloggerne er attraktive for forlagene, er like naturlig som at journalister er det, hvis ikke mer. De lever allerede av å skrive, og de har vist at de har noe å komme med, som mange er interesserte i å lese om. Samtidig er blogg og bok to veldig forskjellige formater, og det er ikke sikkert at det som fungerer i korte, daglige poster på nettet vil egne seg like godt i bokform, sier Kleve til Kampanje.

- Tar begge bloggere og forlag for enkelt på et slikt samarbeid?

- Det er stor forskjell på bloggere, og også på bøkene de kommer med. Man skal være forsiktig med å generalisere. Men jeg mener å se en økende tendens til at godt språk og rettskriving blir tatt litt lett på, særlig når det gjelder bøker med et kjent navn på omslaget. Det gjelder ikke bare blogg-bøker, og det er et problem, både for leserne og for språket i seg selv. Språket er jo forlagene og forfatternes viktigste arbeidsverktøy. Å hevde at rettskriving ikke er viktig, er en fallitterklæring.   

- Skeptisk til selvpubliserte bøker
Kleve understreker at hun ikke mener bloggere skal gi ut bøker uten forlag i ryggen, men at forlagene bør jobbe like systematisk med bøker basert på blogg-poster som med andre bokprosjekter.

- Jeg vil helst at bøkene skal være gjennomarbeidede, godt redigert og språksikre. Erfarne forfattere trenger redaktører og korrekturlesere for å få til det, og det samme trenger selvsagt bloggere. Vanligvis er det lettest å få til dette ved å gå via et forlag. Men hvis forlagene begynner å se på blogg-bøkene som lettvinte bestselgere som de ikke trenger å jobbe spesielt mye med, for de selger uansett, da ville jeg vurdert å gjøre det på en annen måte.

Hun utdyper:

- Forfatterne kan jo også betale frilansredaktører og korrekturlesere for å gjøre jobben for seg. Når det er sagt – som bokansvarlig i Dagbladet er jeg ofte skeptisk til selvpubliserte bøker fordi de ikke har vært gjennom den kvalitetsvurderingen som et forlag gjør før de velger å utgi en bok. Å ha et forlag i ryggen har vært et kvalitetsstempel, som selvsagt spiller inn når vi vurderer hvilke bøker vi skal omtale og anmelde. 

- Vi beklager skrivefeilene
Kristoffer Gaarder Dannevig, kommunikasjonssjef i Pantagruel, sier forlaget tar kritikken til Kleve til etteretning.

- Vi beklager de skrivefeilene som finnes. Dette er allerede rettet opp til neste opplag som nå er i trykken. Vi tror likevel de aller fleste leserne er mer opptatt av bokens innhold, enn av noen skrivefeil. Tilbakemeldingene vi får fra lesere er i all hovedsak kjempegode.

- Kan du si noe om korrekturprosessen? Var den lik som i andre bokprosjekter?

- Vi har hatt er ordinær korrekturprosess. Men denne gang har den tydeligvis ikke vært god nok. Det beklager vi. Vi tar en gjennomgang av rutinene og vil være enda mer nøyaktige framover. Men det viktigste er at vi allerede har rettet opp alle feil til neste opplag.