Den nordiske strømmetjenesten HBO Nordic, som i disse dager viser den svært populære tv-serien «Game of Thrones», har vært ute med en ny reklamekampanje som talte ned til seriestart. I reklamekampanjen har HBO Nordic brukt  kjente norske landemerker og nasjonalbygg som Prekestolen og Den Norske Opera med seriefigurer manipulert inn i bildene.

Problemet er bare at det nøyaktig samme kreative grepet gjorde det norske bredbåndsselskapet og tv-distributøren Altibox for ett år siden med sin «Tv Everywhere»-kampanje.

- Først og fremst synes vi det er morsomt at en internasjonal strømmetjeneste har tenkt så likt og latt seg inspirere av en våre kampanjer. Det er en kampanje vi er veldig stolt av og har fått veldig gode tilbakemeldinger på og vi har til og med blitt kontakt av kunder som ville ha posterne til å henge på veggen. Vi følte at den kampanje traff veldig godt, sier markedsdirektør Lene Bjørck i Altibox.

På sin Facebook-side har Altibox i dag lagt ut følgende collage av de to kampanjene og teksten.


Tatt kontakt med HBO
Det er Anti som står bak den opprinnelig kampanjen til Altibox, og selv om markedsdirektøren synes det er mest morsomt byr det også på noen utfordringer.

- Det er litt utfordrende for oss fordi vi kunne tenke oss og hadde planer om å kjøre kampanjen en gang til, sier Bjørk.

Markedsdirektøren sier de har tatt kontakt med HBO for «å finne en løsning  sammen».

- Ja, vi har akkurat tatt kontakt med HBO og venter på svar, sier Bjørk.

Hun sier videre at det «ikke er overraskende» at de to kampanjene ligner så mye på hverandre.

- HBO og Altibox har mye til felles så det er kanskje ikke så overraskende at vi tenker likt her. Konseptet er visuelt sterkt og vi føler at det står veldig ut i kategorien og det er derfor vi kunne tenke oss å kjøre den igjen, sier hun.

- Hvis du skal trille terning på kreativ utforming i HBO-kampanjen hva får de?

- Det må jo bli terningkast seks rett og slett fordi de har tenkt så likt som oss, sier Bjørk.

HBO: - Del av en større kampanje
Til Kampanje sier PR-sjefen i HBO Nordic at de har gjort lignende grep tidligere.

- I fjor hadde vi en veldig populær lanseringskampanje for serien «Fear the Walking Dead» på Facebook der vi plasserte «zombier» inn i bilder fra kjente lokasjoner i hver av de nordiske hovedstedene. I år ønsket vi å gjøre det samme for å promotere nedtellingen til «Game of Thrones»-premieren, så dette er egentlig en forlengelse av den samme idéen. Tre ikoniske lokasjoner fra hvert av de nordiske landene ble derfor valgt, og et kreativt byrå utformet selve bildene for oss. Disse to bildene en del av en større nordisk SoMe-kampanje, sier Isabell Langvatn Goren i HBO Nordic.

Når det gjelder valget av motiver og selve bildelikheten sier Goren.

- Selve lokasjonene ble valgt av vår sosiale medier-koordinator, en vestlending som har studert i Trondheim og som nå er bosatt i Oslo, så det er kanskje ikke så rart at det ble Preikestolen, Nidarosdomen og Operaen fra Norge? Når det kommer til selve bildelikheten, kan det se ut som at samme eller et lignende arkivfoto av Operaen har blitt brukt i både vår og Altibox sin kampanje, sier hun.

Etter det Kampanje kjenner til er det DDB i Danmark som har stått bak HBO Nordic-kampanjen.