Torsdag i forrige uke startet lønnsoppgjøret for NRK-journalistene og fristen for forhandlingene løper ut i morgen kl. 15.00.

- Det er godt at vi ennå har ett døgn igjen til forhandlinger, utover det skal jeg ikke kommentere hvordan forhandlingene går, sier Richard Aune, leder for Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ), til Kampanje.

Ender oppgjøret med brudd i morgen, går det videre til Riksmeklingsmannen. Da kan NRK risikere å ende opp med sin første journaliststreik siden 2006.

NRK-journalistene på 37. plass
- Vi er klare til å streike hvis det er nødvendig, fastslår Aune overfor Kampanje.

Vårens forhandlinger er et hovedoppgjør, hvilket betyr at det skal forhandles om både lønn og om teksten - det vil si andre rettigheter - i Journalistavtalen.

-  Penger er vårt hovedkrav, det har vi aldri lagt skjul på. Det er åpenbart det viktigste for oss, sier Aune til Kampanje.

- Vi krever et generelt tillegg på 14.000 kroner. De samlede kravene vil bety en merkostnad for NRK på 19.500 kroner per journalist, sier Aune.

I dag fikk NRK-journalistenes forhandlingsutvalg ny ammunisjon i lønnsoppgjøret. Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) offentliggjorde ny lønnsstatistikk for landets journalister. De ferske tallene forteller at NRK-journalistene i dag ligger på 37. plass på lønnsstatistikken, med en rekke lokale og regionale medier over seg. Øverst ligger VG, fulgt av Dagens Næringsliv, Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

- Det holder ikke
- NRK vil at vi skal vinne verdensmesterskapet, men når det gjelder lønn klarer vi ikke engang å hevde oss i kretsmesterskapet. Dette holder rett og slett ikke, sa NRKJ leder Richard Aune under et forhandlingsmøte onsdag.

Til Kampanje sier fagforeningslederen at NRK-journalistene er oppgitte over at de taper på lønnsfronten.

- Våre medlemmer er frustrerte og misfornøyde med at vi ligger så langt bak de andre store mediehusene og at vi ikke tar igjen noe av forspranget. Vi ber ikke om at hele lønnsgapet skal forsvinne i år, men vi ber om at det blir redusert, sier han.

Streiket i 2006
I 2006 gikk Journalistene i NRK til streik da de lå på 39.plass på tilsvarende lønnsliste.

-Siden streiken i 2006 har vi tatt opp lønnsgapet i oppgjør etter oppgjør. Når ingenting skjer, øker misnøyen blant medlemmene, sier Aune.

Han poengterer at NJ-medlemmene i NRK har bidratt til å styrke statskanalens økonomi gjennom å akseptere en ny pensjonsavtale.

-  De ansatte gikk med på å endre avtalen fra ytelsesbasert til innskuddsbasert. Pensjonsordningen har vært NRKs største hodebry i mange år. Ifølge kringkastingssjefen fører den nye ordningen til en kostnadsreduksjon på mellom 100 og 200 millioner kroner for NRK årlig.  Da er det rett og rimelig at vi skal få noe igjen, sier Aune.