For ett år siden tok NRK over halvparten av all tv-seingen i februar, godt hjulpet av Ski-VM i Falun. I fraværet av et stort skimesterskap på NRK i år, lå alt til rette for en kommersiell fest i tv-markedet. Og fest ble det, særlig for TV 2 som hentet over halvparten av alle tv-seerne som NRK mistet.

NRKs tre tv-kanaler hadde en samlet andel på 43,3 prosent i februar, ned fra knallsterke 51,7 prosent i samme måned i fjor. NRK1 alene hadde en andel på 35,1 prosent, ned fra 43,6 prosent i fjor.

- Tapet relaterer seg stort sett til siste halvdel av februar i år mot i fjor. Det er hovedsakelig ski-VM det dreier seg om. Det kommer skiskytter-VM på hjemmebane i mars, så det blir spennende å se om ikke vi slår tilbake, sier tv-sjef Arne Helsingen til Kampanje.

Han mener alt ligger til rette for bedre tall i mars.

- Normalt sett jevner det seg ut i mars-april og utover, samtidig som folk ser mindre på tv jo lysere det blir. Vi har mange fine premierer fremover og et bra programtilbud i påsken, når det ofte er mye seing på NRKs kanaler.

Marginal vekst for Discovery
Det har vært knyttet stor spenning til hvordan konflikten med Telenor-eide Canal Digital ville slå ut på Discovery Networks seerandeler for februar. I ti dager stod 2,5 millioner seere uten Discoverys kanaler, og ytterligere 300.000 Viasat-seere mistet TVNorge og Fem i like lang tid.

Les mer: - Har lagt kaffeskvettingen bak oss

Resultatet for Discovery er at de ikke klarte å hente så mange seere fra NRK som de trolig ville ha gjort uten tv-konflikten. Alle Discoverys kanaler hadde en andel på 14,5 prosent blant alle seere over 12 år. Det er en marginal vekst på 0,1 prosentpoeng fra fjorårets februar-måned, da VM-feberen herjet på NRK.

- Det er gøy å se at vi gjør det såpass bra i februar, til tross for at vi var av Canal Digital i ti dager, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

Hovedkanalen TVNorge har mest fart, og økte fra 5,7 til 6,4 prosent, mens nisjekanalene mistet seere.

- Vi gjorde en relativt svak februarmåned i fjor. I år har vi svidd av mer krutt for å komme bedre i gang. Vi får dessverre ikke full uttelling, ettersom situasjonen ble som den ble. Men vi har levert gode tall etter at vi fikk full distribusjon. Så dette lover bra. 

TV 2: - Har sin naturlige forklaring
TV 2 styrket andelen sin med 4,5 prosentpoeng fordelt på alle sine kanaler, og avsluttet februar med en andel på 25 prosent av alle seerne over 12 år. Hovedkanalen hadde en andel på 18 prosent, opp fra 15,1 prosent i fjor. Alle TV 2s nisjekanaler vokser i denne måneden, foruten Sportskanalen.

- Dette er en måned vi er veldig godt fornøyd med. Tallene har sin naturlige forklaring i og med at NRK ikke har så sterkt skjema i år uten Ski-VM og vi har hatt dager med svarte skjermer hos Discovery, men sånn som vi vurderer det har skjemaet vårt vært hakket sterkere i februar i fjor med en del etablerte programmer som går veldig bra og noen nye prosjekter som «Åsted Norge», sier TV 2-direktør Trond Kvernstrøm til Kampanje.

- Burde dere ha hentet flere seere fra NRK med svarte TVNorge-skjermer?

- Vi gjorde en analyse på dette da vi så hva som skjedde, og vi var ganske «spot on» med den analysen, sier Kvernstrøm.

Han forventer ikke å se ytterligere effekter av den mye omtalte tv-konflikten.

MTG vokser også
Den store kommersielle vinneren i januar - MTG TV - som satte nye seerrekorder med håndball-EM i årets første måned, vokser også i februar.

Les mer: TV3 vokste mest av alle i januar

Totalt hadde MTGs tv-kanaler en andel på 7,2 prosent. Det er en vekst på 1,5 prosentpoeng. Hovedkanalen TV3 vokser mest, fra 2,7 til 3,8 prosent.