Schibsted skal se på muligheten for å klare seg med ett trykkeri i sørvest. Det kan bety kroken på døren i Bergen eller Stavanger.

Før helgen ble de ansatte ved trykkeriet på Forus informert om vurderingen som er på gang, og tirsdag blir det allmøte i Drotningsvik utenfor Bergen, melder NRK.

– Vi ser at papirvolumet faller og at vi kommer til å ha overkapasitet på trykkeriene. Vi har startet et prosjekt for å se på konsekvensene ved å ha ett trykkeri i stedet for to, bekrefter styreleder Harald Jacobsen i Schibsted Trykk overfor NRK.

Han tror en mulighetsstudie kan være klar i mai. Dersom ett av trykkeriene blir lagt ned, kan opptil 40 personer bli stående uten jobb.

– Underskudd ikke tema
En nedleggelse vil også få betydning for trykketider og deadline i avisene. I tillegg til regionavisene Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende, trykkes også riksaviser som skal til Rogaland og Hordaland i de to byene. De to siste årene har selskapet lagt ned to trykkerier i Kristiansand og Bergen. Jacobsen sier overskudd eller underskudd ved trykkeriene ikke er et tema i denne runden.

- Det viktigste for oss er å utnytte kapasiteten best mulig, med lavest mulig kostnad per trykte avis. Deretter vil vi se på konsekvensene for deadline og levering, sier styrelederen, som tror flere aviser vil være heldigitale innen fem år.

Grafisk leder urolig
Lederen for grafisk klubb på Forus, Samuel Høines, sier til Stavanger Aftenblad at han frykter en nedleggelse i seg selv kan bidra til papiravisens død.

- Om nedlegging i Stavanger betyr at Aftenbladet må trykkes klokken 18 og avisen i praksis må lages ferdig klokken 14, betyr det langt på vei kroken på døren for papiravisen.