Jan Scherman gir seg som tv-sjef i Aftonbladet, det svenske mediehuset som er eid av Schibsted.

- Jeg hadde en plan og den gikk ut på at Aftonbladet TV skulle ta stormskritt framover. Det har vi gjort. Seertallene vokser, programmene får priser og inntektene øker. Jeg er fornøyd og veldig, veldig stolt over alle fantastiske medarbeidere. Men i planen inngikk også at jeg ikke skulle jobbe som heltidsansatt i flere år til, sier Jan Scherman i en pressemelding.

Han skal nå jobbe med mindre prosjekter for Aftonbladet, skriver de svenske medienettstedene Dagens Media og Resumé.

Scherman har vært blant de mest profilerte medielederne i Norden de siste 15 årene. Etter ti år som administrerende direktør i Bonnier-eide TV4, som kan sies å være Sveriges svar på norske TV 2, rykket han i 2011 opp i Bonnier og fikk totalansvaret for samtlige av Bonniers tv-virksomheter.

Scherman var sentral da TV4 kjøpte Canal+ (nåværende C More) for tre milliarder kroner i 2008. Siden den gangen har underskuddene kommet opp i 1,4 milliarder svenske kroner til sammen. Bare i 2014 var tapet på én halv milliard svenske kroner. Milliardinvesteringen i de norske Tippeliga-rettighetene sommeren 2011 ble et mareritt for Bonnier. I fjor solgte Bonnier den norske C More-virksomheten til TV 2.

Les mer: Slutt på Bonnier-millioner - må ta hele Tippeliga-regningen

Scherman var også en av arkitektene bak planene om å skape en nordisk tv-gigant bestående av de kommersielle allmennkringkasterne i landene. Dette var planer som involverte norske aktører som TV 2, Telenor, daværende A-pressen og danske Egmont. Svensken langet ut mot Egmont-ledelsen etter at forhandlingene havarerte. Han mente danskene hadde brutt løfter, noe Egmont avviste kategorisk.

Les mer: Scherman kaller Egmont bedragere

Les mer: Egmont avfeier Bonnier-kritikk

Scherman forlot posten som styreleder i Bonnier-eide Nyhetsbolaget i februar 2013. I flere intervjuer  kom Scherman med kritikk av Bonnier for det han mente var kortsiktig økonomisk tenkning. Han reagerte blant annet på at nyhetskanalen TV4 News ble lagt ned våren 2013.

- Det er en usedvanlig idiotisk beslutning å legge ned TV4 News etter bare 19 måneder. Jeg skulle nok våge å si at det er en av de mest idiotiske beslutningene i nåtid. Jeg tenker derimot ikke å grave meg ned i det, sa Scherman.

Scherman hadde heller ikke det beste forholdet til daværende konsernsjef i Bonnier, Jonas Bonnier.

- Det har nok eksistert bedre relasjoner. Jeg tror at vi hadde litt problemer med å få til et samarbeid og jeg oppfattet at han kanske ikke alltid støttet det jeg mente og tenkte, sa Scherman et intervju med Aftonbladets publisher Jan Helin i 2014.

Høsten 2013 gikk Scherman fra Bonnier til konkurrenten Schibsted og Aftonbladet. Der fikk han en nøkkelrolle i Aftonbladets tv-satsing. Først som strategisk rådgiver før han ble sjef for hele forretningsområdet tv i Aftonbladet.

Les mer: Snakker ut om Bonnier-striden

Les mer: Scherman til Schibsted