Det er en av landets store nyhetstungvektere som i går hadde sin siste arbeidsdag i TV 2. Tidligere nyhetssjef, nyhetsredaktør og nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland (59) slutter dermed i kanalen han begynte å jobbe i for 24 år siden og i mange av dem med minst en hånd på rattet i utviklingen av TV 2 Nyhetene. 

Øvre Helland omtales som en tøff nyhetssjef, men selv mener han at forgjengeren hans Bjarne Berg var langt tøffere som sjef.

- Har du vært en tøff nyhetssjef?

- He, he… han som var før meg var nok en tøffere sjef, men tøffhet kan være mange ting og det er ikke alltid tøffhet i ordets rette forstand er det beste. Det kan ofte vise at andre tilnærminger fungerer bedre, sier Kjell Øvre Helland til Kampanje på sin siste arbeidsdag.

Nyhetssjefen han sikter til er nå avdøde Bjarne Berg  og nettopp navnet til Bjarne Berg dukker opp igjen når Kampanje forsøker å finne ut hvem som stod bak ordene som falt da Øvre Helland ble ansatt i TV 2 som 34-årig BT-journalist.

- Som sønn av en småbruker fra Modalen må vel du være godt fornøyd med dette, skal nyhetsredaktør i TV 2 den gang, Finn H. Andreassen, ha sagt til Øvre Helland da han ble ansatt i TV 2-Nyhetene.

Men overfor Kampanje sier Andreassen bestemt at det nok ikke var han, men Bjarne Berg som må tilskrives utsagnet.

- Det høres ut som Bjarne. Det må ha vært han som sa det, sier Andreassen.

Øvre Helland derimot er skråsikker på at det var den tidligere nyhetsredaktør og senere programdirektør Finn H. Andreassen.

- Ja, jeg har det nedtegnet. Det var en måte å snakke til meg på og han nevnte det senere når jeg fikk høyere lønn også, humrer Øvre Helland.

Øvre Helland er full av lovord over dem han har fått gleden av å jobbe med i TV 2 i nesten et kvart århundre.

- Det er i TV 2 de beste mediefolkene i min generasjon har jobbet. Det har vært en fantastisk tid, sier han.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

- Valebrokk var skeptisk:

Det var Kåre Valebrokk som var den Øvre Helland først presenterte idéen om Nyhetskanalen for tilbake i 2006. - Valebrokk var litt skeptisk til å begynne med, men han gikk for det, sier Øver Helland. Her sammen med Valebrokk, Alf Hildrum og Marianne Røiseland.

Stolt av Nyhetskanalen
Han har dermed klart det kunststykke å jobbe med samtlige TV 2-sjefer det være seg Bjørn Atle Holter-Haavind, Arne A. Jensen, Kåre Valebrokk, Alf Hildrum og Olav Sandnes og blant sjefene trekker han spesielt frem sin første nyhetssjef Bjarne Berg og den legendariske TV 2-sjefen Kåre Valebrokk som svært betydningsfulle for utviklingen av TV 2-nyhetene.

- Nyhetsredaktør Bjarne Berg som var sjef 24 timer i døgnet, 365 dager i året, alltid villig til å prøve ut nye metoder. Kåre Valebrokk, utradisjonell og lyttende. Begge var uvanlige sjefer og spesielle mennesker, og begge var helt avgjørende for at Nyhetene i TV 2 har en ledende posisjon i Norge i dag, sier han.

Det var faktisk Valebrokk som var den Øvre Helland først presenterte idéen om Nyhetskanalen for tilbake i 2006.

- Valebrokk var litt skeptisk til å begynne med, med tanke på timesnyhetene med økonomi som ikke gikk så bra som han hadde håpet. Men han gikk for det, sier han.

Han berømmer staben som har drevet Nyhetskanalen frem til det den er i dag og sier det er en av de tingene han er stolt av å ha fått til.

- I ettertid ser vi at det var en svært god beslutning. Nyhetskanalen har vært med på å posisjonere TV 2 på et helt spesielt vis, sier han.

På spørsmål om hvilken tid som var mest morsom sier alle periodene var morsomme  på sitt vis, men at oppstarten TV 2-nyhetene der kanalen «startet på null i 1992» og «i løpet av fem år skapte nyhetssendinger som konkurrerte med Dagsrevyen» som spesiell.

- Det har vært gøy på litt ulike måter i alle periodene, men de første årene som redaksjonssjef på desken til TV 2-nyhetene på 1990-tallet da skulle vi gå fra null til et stort volum av seing på kort tid var en veldig kreativ og spennende periode. Det var en veldig spesiell følelse å sitte på kveldstid å komponere disse sendingene og det er en periode jeg ser tilbake på med glede, sier han.

- Rimelig med kompensasjon
Nyhetsveteranen slutter samtidig på en tid der TV 2 venter i spenning på innholdet i den nye tv-avtalen som regjeringen skal utlyse. Opp gjennom årene har kanalen med sete i Bergen alltid fått kompensert for allmennkringkasteroppdraget det være seg retten til å drive med riksdekkende reklame-tv i Norge og mer penger fra distributørene for å formidle TV 2 i sine kabel-tv-nett.  Nå diskuteres det en modell der staten skal kjøpe inn allmennkringkastingstjenester i form av blant annet nyheter i fremtiden.

- Hva synes du som nyhetsmann at staten kjøper inn nyheter fra TV 2?

- Jeg tror det har vært utrolig viktig både for TV 2 og ordskiftet i Norge at man har hatt en form for avtale eller en samfunnskontrakt. Når man forplikter seg til å produsere nyheter under spesielle vilkår og holder til i Bergen så er det rimelig at det finnes en modell for kompensasjon, og så er det sikkert flere måter å håndtere dette på praktisk, sier han.

- Så du er ikke prinsipielt i mot en slik ordning?

- Nei, vi lever i en blandingsøkonomi der penger til mediene har vært vanlig og der mediene understøttes av forskjellige gode hensikter. Norsk økonomi har en stor offentlig sektor og det er nesten utenkelig at man ikke skal ha en interaksjon der. Samtidig er det viktig at det er en armlengdes avstand og at en skjønner betydningen av det, sier han.

Skal jobbe i MediaCity
I 2011 gikk han av som nyhetsdirektør i TV 2 for å bli redaktør og avdelingsleder for satsingen på TV 2 Skole og den siste tiden har han også bistått ledelsen i TV 2 med en rapport som skulle belyse hva TV 2 har betydd for norsk samfunnsliv, for Bergen og for journalistikken i forbindelse med konsesjonsforhandlingene.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg skal jobbe for Universitet i Bergen og lede oppbyggingen av en formidlings- og læringslab i Bergen Media City. Der skal vi vise frem ulike digitale løsninger og formidlingsteknikker i samarbeid med alle de andre bedriftene som er en del av den nye medieklyngen. Jeg skal organisere og tilrettelegge dette prosjektet for universitet så der har du en liten nyhet, sier TV 2s nyhetsveteran Kjell Øvre Helland.