Donald Trump vant tre nye stater under nattens nominasjonsvalg og holder stø kurs mot en endelig nominasjon som republikanernes presidentkandidat. Det største hinderet for Trump nå er at han ikke får et rent flertall av delegatene, og at det dermed blir en såkalt «brokered convention» der det republikanske partiet må forhandle seg frem til en kandidat.

Eiendomsmogulen har surfet på en bølge av medieomtale som har gjort at han ikke har behøvd å bruke like mye penger på betalt reklame som sine motkandidater. Ifølge New York Times har Trump så langt hatt et markedsføringsbudsjett på drøye 10 millioner dollar, langt mindre enn Jeb Bush, som rakk å bruke 82 millioner dollar før han kastet kortene, og mindre enn både Ted Cruz og John Kasich, som gjenstår i racet på republikansk side. 

Analysebyrået MediaQuant anslår ifølge samme avis at Trump til gjengjeld har fått mediomtale til en verdi på utrolige 1,9 milliarder dollar i samme periode.

Også her hjemme gruser Trump konkurrentene både på republikansk og demokratisk side, selv om det naturligvis ikke har like stor verdi for kandidatene, for å si det forsiktig. Tall fra Opoints analyseavdeling viser at norske medier har omtalt Donald Trump 5.198 ganger fra 1. januar til 14. mars i år. Det er dobbelt så mye som noen av de andre kandidatene. Favoritten på demokratenes side, Hillary Clinton, har blitt omtalt 2.607 ganger av norske medier i samme periode. Trumps største rival i egne rekker, Ted Cruz, er omtalt 2.203 ganger.

- Et toppunkt for ekstremitet
Førstelektor på Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal, sender årlig toppolitikere og journalister til USA for å lære mer om amerikansk politikk som leder for Washingtonseminarene. Han er ikke overrasket over tallene.

- Det er ikke like vakkert alt det vi ser og ikke like klokt alt det vi hører. Følgelig blir den mediale interessen stadig større. Nå har vi nådd et toppunkt for ekstremitet med Donald Trump, som mange som meg trodde bare skulle være et blaff – et reklamestunt for en milliardær og en tv-stjerne. Det er ikke overraskende i det hele tatt at man skriver så mye om denne kandidaten. Han bryter alle regler og alle tyngdelover, sier Ringdal til Kampanje.

Ringdal mener norske medier så langt har klart å dekke nominasjonsvalgkampen på en god måte.

- Ja, i all hovedsak synes jeg norske medier gjør en god jobb med å beskrive hva som faktisk skjer, både i den rene nyhetsdekningen, men også i analysene.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Ikke imponert: Kjell Terje Ringdal lar seg ikke imponere av Trumps taleevner og tror heller ikke det er mye å lære for norske politikere.

- Ingen stor politiker
Som en ekspert på retorikk mener Ringdal at Trumps suksess i alle fall ikke kan tilskrives de egenskapene man vanligvis forbindes med gode polikere.

- Han er ingen stor politiker, ingen stor taler og ingen stor tenker.

- Hvordan kan du si det, når det han sier har så stor effekt?

- Det er et godt spørsmål. Én ting er at han er en refleks for en frustrasjon som er i folket. Den frustrasjonen formidler han gjennom sin personlighet, stil og energi. Sånn sett er det likegyldig hva han sier og hvordan han sier det. Han er en protest i seg selv og er i allianse med sine supportere. 

Den erfarne USA-fareren vet ikke om det er så mye lærdom å hente for norske politikere av Trump-kampanjen.

- I den grad man kan lære noe som helst, så er det en fornemmelse av hva folk vil ha og snakke et språk som mange velgere ønsker å høre, men jeg får straks en dårlig smal i munnen. Det er en form for politisk frieri og populisme som er så ekstrem at man risikerer å bli tilsvarende upopulær blant deler av velgerne. 

Tror på Clinton
Ringdal mener Trump vil være et dristig valg for det republikanske partiet.

- Han er et dristig valg fordi han er opprørernes kandidat. Med all respekt for Petter Stordalen, det blir som om Høyre skulle ha lansert Stordalen som statsministerkandidat. Han er hyggelig og populær, men ville nok fått mange i Høyre til å bli usikre på om han er den riktige kandidaten. Ganger du med 100, så har du Trump, for skepsisen til Trump er stor i det republikanske partiet.

Selv om Ringdal trodde Trump ville bli et blaff i valgkampen, tør han derfor på nytt spå et nederlag for Trump dersom det går den veien pilene peker, og han møter Hillary Clinton i høstens presidentvalg.

- Det blir et oppgjør mellom to som ikke er så veldig populære. Hillary Clinton er ingen politiker som vekker den store entusiasmen i USA. Hun har erfaring og kunnskap og en slags trygghet, men mangler utstråling og karisma. Det er ikke åpenbart at hun kommer til å vinne, selv om jeg tror det dersom hun møter Trump. Men jeg har tatt feil om Trump før, sier han.