Tre utenlandske mediekjemper kontrollerer det norske ukeblad- og magasinmarkedet: Danske Egmont Publishing, som er klart størst, danske Aller Media og svenske Bonnier, som er desidert minst. De nye opplagstallene for uke- og magasinpressen viser at det er maktforskyvning i styrkeforholdet. For Egmont blir stadig større - på bekostning av rivalene.

 I fjor solgte Egmont Publishing 31,9 millioner blader i Norge, noe som ga Norges største bladforlag en markedsandel på hele 57,9 prosent. Det er økning fra 53,9 prosent i 2014. Aller Medias andel falt fra 30,1 i 2014 til 27,9 prosent i 2015 og antallet solgte blader sank fra 17 millioner til 15,3 millioner. For Bonnier krympet markedsandelen fra 8,9 prosent til 7,4 prosent. Antallet solgte blader dalte fra fem til fire millioner.

Les også: Taper lesere på alle fronter

Egmont mener mediehuset nå får betalt for innsatsen.

- Egmont har over lang tid satset på abonnement. Vi har testet, tilpasset og feilet oss frem til en modell som nå virkelig gir resultater. Når stadig flere lesere velger å invitere oss opp i sofaen på fast basis, gir det oss en helt unik mulighet til å utvikle våre magasiner i takt med, og gjerne litt foran, målgruppene. Dermed tar vi markedsandeler og styrker vår posisjon som markedsleder, sier markedsdirektør Morten Danielsen i Egmont Publishing til Kampanje.

- Med over 650 000 aktive abonnenter har vi varige relasjoner med kundene våre. Det gir oss en unik mulighet til å tilpasse og spisse merkevarene og innholdet i takt med at målgruppene og markedet utvikler seg. I tillegg ser vi at markedet for abonnement er langt mer stabilt enn løssalg der vi opplever tilbakegang, sier Danielsen.

Les også: Bladgigantene ruller ut digitale kiosker

Les også: Mener Egmont-sjefen må skåne journalistene i ny kuttrunde

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil ha flere abonnenter: Aller Media-sjef Dag Sørsdahl ser at rivalen Egmont lykkes med sin tunge satsing på abonnement. Han forteller at mediekonsernet har ambisjoner om å vinne markedsandeler i bladmarkedet.

Aller Media-sjef vil vinne tilbake markedsandeler
Aller Media-sjef Dag Sørsdahl er ikke i tvil om at det er konkurrentens abonnementssatsing som når slår ut på markedsandelene.

- Svaret er ja. Egmont har en høyere markedsandel grunnet større satsing på abonnement enn det Aller har hatt. Som kjent har Aller tradisjonelt vært primært et løssalgshus, sier Sørsdahl.

Også Aller Media intensiverer jakten på abonnenter.

- Vi har klare ambisjoner om å vokse ytterligere, og ser nå at vi to år på rad har hatt en vesentlig abonnementsvekst. Se og Hør kan vise til positiv økt abonnementsmasse og Vi Over 60 har en sterk posisjon på abonnement, sier konsernsjefen i Aller Media.

- Har dere ambisjoner om å ta tilbake andeler fra Egmont – eller vil denne utviklingen bare forsterke seg framover?

- Vi ønsker klart å ta markedsandeler i segmentene Kvinne og Aktualitet, men vi er mest opptatt av å levere innhold med kvalitet, slik våre forbukere foretrekker det på flater som gjør at vi leverer godt innhold gjennom hele mediedøgnet, enten det er digitalt, print eller på live- arenaer.  Det å ta sterke digitale posisjoner innenfor disse segmentetene, og å sikre de beste leseropplevelsene, blir enda mer viktig for oss. Ikke minst å gi våre annonsører de beste annonseproduktene, sier Sørsdahl.

Bladmarkedet synker - nedgang i alle segmenter
Uke- og magasinbransjens samlede opplag falt med 6,2 prosent i 2015 sammenlignet med året før, viste nye tall som MBL la fram tirsdag. Det var nedgang i alle markeder og segmenter i ukeblad- og magasinmarkedet. Aktualitet/kjendis ned med 7,6 prosent, kvinne ned med 6,2 prosent, voksen kvinne ned 14,2 prosent, mann ned 17,4 prosent. Segmentene som klarer seg best er Helse, livsstil, sunnhet (-0,4 prosent), Innsikt og økonomi (-0,6 prosent) og Sport, reise, vitenskap (-1,8 prosent).

Se Kampanje TV: Bladsjef: - Umulig å sette seg ned og grine

Les også: Arnstad: - Kjemper for hver eneste leser