I morgen er det  rene «Super-Tirsdagen» i mediebransjen. For da skal  Mediebedriftenes Landsforening (MBL) legge fram nye lesertall, opplagstall og mediehustall. Det store, årlige tallslippet omfatter flere hundre norske aviser og blader.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom synes medienes brede omtale av egne tall blir stadig mer underholdende.

- Ja, jeg synes det er litt morsomt å se når medier generelt skal informere om hvordan status er i eget mediehus- og da på redaksjonell plass. Da er kreativiteten stor – og det jobbes hardt og iherdig for å finne positive vinklinger. At egen bedrift har svake tall og store utfordringer blir ofte glemt, mens små, positive «bagateller» blir gjort om til jubelhistorier med store bilder av redaksjonene i kraftig gledesrus. Og for øvrig mangler flere av de personene som jublet året før, de er nemlig blitt nedbemannet, sier Gimnes til Kampanje.

- Kreativiteten er stor i MBL
Også bransjeorgansisasjonen MBL får gjennomgå.

- Det spørs hvordan MBL klarer å kamuflere tallene, slik at 2015 fremstår som et år i jubelens tegn. Det blir morsomt å se. Kreativiteten er stor i MBL, sier Gimnes til med et smil.

- Du tror ikke på det du leser?

- Det er litt unntakstilstand for den kritiske journalistikken hvert år når MBL presenterer sine medietall. Jeg har stor respekt for journalister, men den svekkes ofte når jeg ser de behandler egen arbeidsplass. Så for å unngå å få mistillit til journalister, så velger jeg å droppe å lese nettaviser på tirsdagen og papiraviser på onsdagen. Det kan være greit med en dag uten nettaviser og en dag uten papiraviser. Så er alt ved det normale på torsdagen igjen, sier Gimnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kritisk: Lasse Gimnes mener både mediene og bransjeorganisasjonen framstiller leser- og opplagstall på en ukritisk måte. - Kreativiteten er stor, sier Gimnes.

- Må legge inn et filter
Erik Wilberg er en av landets fremste medieforskere. Også han ler litt av de sprudlende gladsakene i mediene.

- Når bransjen snakker om seg selv, må man alltid legge inn et filter. Det er ikke alltid like objektivt det som skrives om medieutvikling, lesertall og opplagstall. Mediene prøver å plukke ut det som er positivt og så framstille det så bra så godt man kan. Før var jo denne dagen bransjens julaften, men gavebordet er ikke så stort og innholdsrikt som det en gang var, sier Wilberg, som er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI i Bergen, til Kampanje.

- Er bransjens store talldag en troverdig seanse?

- Ja, den er troverdig i den forstand at man samler alle viktige tall for bransjeutviklingen og presenterer det på en og samme dag. Slik sett er det en viktig dag for bransjen, sier Wilberg

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bransjens julaften: -  Før var jo denne dagen bransjens julaften, men gavebordet er ikke så stort og innholdsrikt som det en gang var, sier Erik Wilberg, medieforsker og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI i Bergen.

MBL: - Gimnes er hjertelig velkommen!
Administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, svarer på kritikken fra Lasse Gimnes med å invitere ham til morgendagens talldag.

- Ja, vi vil gjerne invitere Lasse Gimnes. Han er hjertelig velkommen på vårt arrangement tirsdag. Da vil han selv kunne se og høre at MBL presenterer et bredt utvalg av nye bransjetall. Jeg vil også  benytte sjansen til å takke ham for at han sier at vi er kreative, det tar jeg som en kompliment. I  morgen vil vi løfte fram det som er nytt i tallene, og i tillegg til mediehusenes dekningstall og leser- og opplagstall for aviser og magasiner, vil det også komme helt nye prognoser for annonsemarkedet. Så her blir det mye interessant og nytt, sier Øgrey. 

- Mediehusenes festdag
Hun mener det er naturlig at en bransjeorganisasjon også griper fatt i det som finnes av positive tall og gode nyheter.

- Det er tøffe tak i bransjen, det vet alle, og da er det slik at man også må fokusere på det som er positivt. Alle vet at papiravisene fortsetter å falle, det er ingen nyhet lenger. Så er det slik at dette også er mediehusenes festdag og da er det naturlig for MBL å peke på det som går bra i bransjen også. Hvordan mediehusene dekker sine tall redaksjonelt er opp til dem å finne ut av, sier Øgrey.

Hun kan fortelle at på arrangementet i morgen kommer det representanter fra tre mediehus som skal fortelle om hvordan de møter utfordringene i bransjen. Det er administrerende direktør Tove Nedreberg i Adresseavisen, Victoria Schultz, regiondirektør for Amedia i Buskerud og administrerende direktør i Drammens Tidende, og Ingrid Skogrand, som har ansvaret for alle kvinnebladene i Aller Media.

- De skal fortelle hvordan de jobber i dagens mediemarked. Det tror vi blir spennende, sier Øgrey.

Kampanje dekker tirsdagens store talldag fra klokken 09.00.