På dagen for opplagstall og lesertall i avisbransjen, bestemmer eieren av Dagens Næringsliv seg for å kjøpe seg opp i Morgenbladet.

I en melding heter det at NHST-gruppen benytter seg av sin opsjon på å kjøpe seg til over 90 prosent.

NHST ble invitert inn på eiersiden høsten 2013 med 49% av Morgenbladet. Nå kjøper selskapet seg ytterligere opp og medeierne Forlagsconsult og Fritt Ord selger seg tilsvarende ned men blir sittende med en post på 4,5 prosent hver.

Les også: DN kjøper Morgenbladet

- For NHST er dette oppkjøpet viktig for å styrke konsernets publisistiske ambisjoner inn mot det norske lesermarkedet for kvalitetspublikasjoner.   Morgenbladet er en meget god ukeavis, hvor vi nå løfter det digitale tilbudet.  Morgenbladet skal videreføres som en selvstendig publikasjon, og med stadig større ambisjoner.  Kommersielt utfyller Dagens Næringsliv og Morgenbladet hverandre godt i lesermarkedet.  Dette er viktig for annonsørene. Samarbeidet har også gitt en bedre felles kostnadseffektivitet, sier konsernsjef Gunnar Bjørkavåg.

Morgenbladet er Norges eldste riksavis og ble etablert i 1819 av boktrykker Niels Wulfsberg.  Ferske leser og opplagstall som kom i dag viser at Morgenbladet i fjor hadde 110.000 lesere ukentlig.

Men en av opplagsvinnerne de siste årene falt sist år fra 29.382 eksemplarer til 29.046. Også Dagens Næringsliv fikk en opplagsnedgang på tallene i dag etter at opplaget falt med drøye 5.000 eksemplarer daglig. Totalopplaget til Dagens Næringsliv er i dag på 74.629.

Les også: Avisfall på nær ti prosent

I meldingen som sendes ut i dag skriver NHST at omsetning til Morgenbladet endte på 63 millioner kroner, mens det foreløpige driftsresultatet er på 3,9 millioner kroner.

NHST har etter oppkjøpet til over 90 % av aksjene i Morgenbladet investert totalt 32 millioner kroner i Morgenbladet gjennom en blanding av emisjon, tingsinnskudd og aksjekjøp.

- NHST er en eier som arbeider langsiktig og tror på kvalitetsjournalistikk. Vi er glade for at Morgenbladet med dem har fått en trygg havn, med eiere som vil satse på avisen og utvikle den videre, sier Anna B. Jensen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet.