I dag la Mediebedriftenes landsforening (MBL) frem opplags- og lesertall for fjoråret, og denne fremleggelsen har de siste årene vært ensbetydende med dårlige nyheter for landets kjendisblader. Tallene for fjoråret markerer samtidig et nytt tronskifte i markedet. Aller-eide Se og Hør har nemlig beholdt tittelen som landets mest leste ukeblad, til tross for at bladet ikke lenger har størst opplag, men nå er de i ferd med å forbigås av Hjemmet også på lesertall.

Se og Hørs tirsdagsutgave hadde i fjor 471.000 lesere. Det et fall på 8,5 prosent. Hjemmet har nå 469.000 lesere, en nedgang på 23.000 eller 4,6 prosent.

Les mer: Ukebladene taper lesere på alle fronter

Sjefredaktør Ellen Arnstad vil ikke gi fra seg tittelen uten kamp, men vedgår at trenden ser bedre ut for konkurrenten fra Egmont Publishing.

- Nei, vi kjemper for hver eneste leser hele tiden. Sånn sett er det vanskelig å sammenligne Hjemmet, som er et abonnementsbasert produkt, hvor 80 prosent av salget går til abonnenter i postkassen, i forhold til Se og Hør, som fortsatt er et løssalgsprodukt. Det er litt epler og pærer, men all ære til Hjemmet som holder på abonnentene. Det er et bra trekk for bransjen at noe så gammeldags som å ville ha et blad i postkassen er en trend som er i en sterk vekst, sier hun til Kampanje.

- Verdensrekord
Når det kommer til opplag, er fredagsutgaven Se og Hør Extra den store taperen blant ukebladene. Se og Hør Extra faller med 11.004 til 45.084, som er 19,6 prosent svakere enn i 2014, og helgeutgaven av kjendisbladet er på vei ut av topp 10-listen over de største bladene i Norge. Se og Hør tirsdag, som i mange år var landets største blad, har en nedgang på 10.445 eksemplarer til 115.191, som et fall på 8,3 prosent.

Arnstad fremholder at begge utgavene fortsatt er lønnsomme.

- Det er faktisk verdensrekord. Det finnes ikke et eneste annet ukeblad i verden som kommer ut to dager i uken, sier hun.

Lanserer ny plattform
Samtidig tar Aller grep for å gjøre bladene sine mer lønnsomme. I Norge er Se og Hør piloten for en ny publiseringsplattform kalt WoodWing, som skal rulles ut i alle Allers publikasjoner i Norden.

- Det gjør at samspiller mellom produktene kan økes nordisk og gir oss et kokurransefortrinn med alle titleer i alle segmenter. Det er en digital publiseringsplattform både for print og digitalt og gjør det enklere å publisere på tvers av plattformene, sier Arnstad.

- Hvor stor gevinst kan dere hente ut på dette?

- Det har vi ikke noe tall på nå.

- Forsvinner det også stillinger i denne prosessen?

- Det er ikke en del av denne prosessen.

Den Egmont-eide Se og Hør-konkurrenten Her og Nås opplag gikk ned med 4.559 eksemplarer til 68.259. Det er ned 6,3 prosent. Lesertallet sank med 17,6 prosent, fra 294.000 til 242.000.