Anne Aasheim ble 53 år gammel. Hun fikk diagnosen lungekreft i september 2015.

I et portrettintervju med VG Helg i januar, snakket Aasheim om at hun var uhelbredelig syk.

- Det såre ved dette, er at det ikke er tomt på vare-lageret. Det er fullt. Jeg har mer kjærlighet å gi. Til kona mi. Til vennene mine. Jeg har mye ugjort i arbeidslivet. Et par bøker ville jeg ha skrevet, sa hun den gangen.

- Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Anne Aasheim er død. Hun var en usedvanlig dyktig leder med et stort hjerte for alle sine medarbeidere, sier fungerende direktør i Kulturrådet, Vibeke Mohr, i en pressemelding.

Aasheim var aktiv i Unge Høyre på begynnelsen av 80-tallet. Der jobben hun blant annet sammen med statsminister Erna Solberg, før hun i 1985 begynte som journalist i avisa Dagen.

– Trist nyhet; Anne Aasheim er død. Blir husket som journalist, redaktør og direktør. Jeg husker henne for nært vennskap i ungdomsår i Unge Høyre, skriver Solberg på Twitter.

Kåret til Kultur-Norges mektigste kvinne
Aasheim jobbet blant annet som distriktsredaktør i NRK Østlandssendingen. I 2006 tok hun over som Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør. Den stillingen holdt hun fram til 2010.

I 2014 ble Aasheim kåret til Kultur-Norges mektigste kvinne av Aftenposten.

– Aasheim leder et mektigere og mer fristilt Kulturråd enn noen gang. Hun har gjennom sin tid i mediene opparbeidet et betydelig nettverk og har vist sterk gjennomføringskraft i de stillingene hun har hatt, sa juryen den gang.

Anne Aasheim var direktør i Norsk kulturråd fra 2011 og fram til i dag. Hun fikk konstatert kreft med spredning høsten 2015, og har vært sykemeldt siden september i fjor. Aasheim var åpen om sin lungekreftdiagnose, og ga tidligere i vår uttrykk for at hun visste at hun ikke ville bli frisk. Hun bestemte seg derfor for ikke å søke ny åremålsperiode som direktør.

- Helt unik energi
- Moderniseringen av Kulturrådet hadde ikke kunnet skje så raskt og bli så vellykket uten Anne Aasheims store arbeidskapasitet, hennes helt unike energi og evne til å motivere, sier fungerende direktør i Kulturrådet, Vibeke Mohr.

Anne Aasheim ble født 22. april 1962. Hun vokste opp i Porsgrunn. Aasheim startet sin journalistkarriere i avisa Varden som 17-åring. Hun jobbet senere i Dagen og Bergens Arbeiderblad. Aasheim ble ansatt som programsekretær i NRK Hordaland i 1988, og hadde i perioden 1988-2006 flere forskjellige stillinger i NRK, blant annet som distriktsredaktør i Østlandssendingen, fungerende kultursjef, stedfortredende kanalsjef i P2 og P3 og som distrikts- og nyhetsdirektør. Hun var i perioden 2006 – 2010 sjefredaktør i Dagbladet, og ble direktør i Kulturrådet i 2011.