I går la bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) fram nye tall som viser at avis- og magasinbransjens leser- og opplagstall fortsetter å krympe. På første rad satt Trygve Hegnar, ansvarlig redaktør og eier av Finansavisen.

- Det var en interessant seanse MBL arrangerte tirsdag. Flere medieledere skrøt over at antallet digitale abonnenter vokser. Ja, det bare øker og øker, ble det hevdet. Men ingen av dem tør å fortelle hvor store inntekter de digitale abonnentene gir mediehusene. Det hjelper lite å ta betalt fra digitale kunder hvis abonnementene koster småpenger. Jeg anser det som meget sannsynlig at inntektene er små ettersom ingen vil snakke om dem, sier Hegnar til Kampanje.

Tallslippet inspirerte Hegnar til å skrive om medierikets tilstand på lederplass i Finansavisen i dag.  Under tittelen «Krise, hvilken krise?» skriver han:

«Mediene er i krise. Ingen tvil om det. Opplag og salg faller hele tiden, og det samme gjør inntektene, med det resultat at aviser må si opp redaksjonelle medarbeidere, noe som potensielt leder til dårligere aviser.»

Les også: Avisfall på nær ti prosent

Les også: Mener MBL kamuflerer dårlige avistall

- Alle tall viser at det er en krise i mediene, det er et faktum. Journalistikken er i fare. Det går ikke en uke uten at vi leser om nedbemanning i mediehusene. Det skjer i VG, det skjer i Bergens Tidende og det skjer i lokalaviser som Budstikka. Slik har det vært i flere år nå. Nesten alle mediehus trues nå av denne utviklingen, Hegnar til Kampanje.

Finansavisens opplag var på 23.902 i fjor, en økning på fire prosent. Det rene papiropplaget sank med 261 aviser. Medieeieren, som selv omtaler egne tall på lederplass i dag, blir ikke beroliget av det han hører om den digitale transformasjonen i norsk mediebransje. De ferske opplagstallene som ble presentert i går, og særlig VG og Dagbladets kraftige fall, vurderer han slik:

«Det er, slik vi ser det, en katastrofe, men det anses som en uunngåelig utvikling i det som de store mediebedriftene kaller en digital transformasjonsprosess. MBL ser tilsynelatende ut til å være ubekymret over tidenes fall i avissalget.»

- Er dømt til å finne en annen utvei fort
Nå registrerer Hegnar at stadig flere mediehus satser på digitalabonnement og prøver seg med ulike typer betalingsmurer.

- Av en eller annen mystisk årsak har flere av de mektigste mediehussjefene gått rundt og trodd at man først kan gi bort stoffet gratis i årevis og så nå begynne å kreve betaling fra leserne. Det går jo ikke an, man må ikke være Einstein for skjønne hva som skjer når man velger en slik strategi, sier Hegnar til Kampanje.

- Hvis det du og Finansavisen har valgt riktig strategi, hva er da ditt råd til avisene som har valgt en annen vei?

- Det vet jeg ikke, og jeg er heller ikke så sikker på at jeg ville gitt dem noen gode råd heller. Jeg er ikke så opptatt av hva Amedia og andre mediehus gjør, sier Hegnar.

Han mener det kort fortalt handler om kreve betaling for god journalistikk, slik alle medier gjorde inntil nettsatsingene kom for fullt ved årtusenskiftet.

- Her i huset er vi opptatt av at medier skal ta betalt for det journalistiske innholdet - og vi tar oss godt betalt for godt innhold. Finansavisen er derfor skånet for de endringene som når rammer mange mediehus. Vi får fortsatt store inntekter fra avissalget. De som opplever at inntektene blir stadig mindre er dømt til å finne en utvei fort, sier Hegnar.

- Så derfor er det mediekrise?

- Klart det er krise.

Kriseprat skapte bølger
For to år siden skapte leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, bølger i medieandedammen da han i et intervju med Kampanje slo full krisealarm.

- Vi står overfor en historsik krise som mediene i hele verden aldri har vært i nærheten av, sa Spence til Kampanje.

- Jeg har vært med i journalistikken i over 30 år. Dette er ikke bare den alvorligste situasjonen jeg har opplevd, men den alvorligste situasjonen norske medier har vært i noen gang, sa NJ-lederen.

Les mer: - Står overfor historisk mediekrise

Polaris Media-sjef Per Axel Koch kunne styre sin begeistring for krisepraten:

- Det er litt uheldig at NJ roper så høyt om historisk mediekrise – det er ikke min oppfatning. Situasjonen er krevende, men det fins også en masse muligheter, sa Koch til Kampanje.

Les mer: Ber journalistene vurdere egne lønnskrav

Les mer: Journalistleder slår tilbake

Og debatten fortsatte på Kampanje.com:

- Jeg vil ikke kalle dette en krise. Vi er midt oppe i en krevende omstilling, men våre mediehus har stått og vil stå sterkt framover, sa Schibsted Norge-sjef Didrik Munch.

Medieforsker Erik Wilberg oppsummerte det slik:

- Det kan være at noen mediesjefer synes det er vondt å ta ordet krise i sin munn. Jeg ser også i mediene at det ikke er mange som snakker om krise, men at krisen kryper nærmere innpå er det i alle fall ingen tvil om. Jeg håper de som sier at de ikke ser noe krise i sitt mediehus har rett og at det ikke bare er en illusjon.

Les mer: - Krisen rykker nærmere