Tirsdag denne uken var det supertirsdag for det danske Egmont-konsernet som kunne slippe regnskapstallene for 2015 både på konsernnivå og i sine underliggende norske selskaper som Egmont Publishing, TV 2 og Cappelen Damm. Omsetningen til mediekonsernet Egmont økte i 2015 for fjerde år på rad og det til hele 14 milliarder norske kroner.
- Hvordan gikk Egmonts supertirsdag?
- Jeg er i hvert fall svært fornøyd og meget tilfreds med våre resultater og at vi har klart å skape en omsetningsrekord for fjerde året på rad. Går du bak tallene vil du se at vi har skapt rundt 750 millioner kroner i ny omsetning igjennom fjoråret i alle de markedene vi er inne i, sier Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont, til Kampanje.
Les også: Egmont med ny omsetningsrekord
Egmont blir stadig større på det norske mediemarkedet, og som Kampanje tidligere har skrevet, henter danskene nå halve omsetningen sin fra Norge med TV 2 som den største bidragsyteren med sin omsetning på nær fire milliarder kroner. Første gang det skjedde var i 2012.
Les også: Større i Norge enn i Danmark
Tror på dobling av ehandel
Men selv om den klassiske medievirksomheten utgjør størsteparten av inntektene, er det de nye forretningsområdene som øker mest. Den nye omsetningen har primært funnet sted på nye digitale områder som «tv-streaming», «content marketing» og salg av digitalreklame på flyplassen Kastrup og ikke minst i ett stadig voksende marked for «e-commerce» eller ehandel. Ser en på alle selskapene Egmont er engasjert i innen ehandel, begynner det å bli et stort marked.
Tar en med all omsetningen til Egmont innenfor e-handel, ligger det ifølge konsernsjefen ytterligere 600 millioner norske kroner i inntekter fra satsinger som barne- og babybutikken Jollyroom, bake- og kjøkkenutstyr og reseptfrie legemidler, men dette er omsetning Egmont gjennom deleierskap ikke kan konsolidere i regnskapstallene som ble lagt frem tirsdag denne uken.
- Vi forventer at omsetningen på dette området vil doble seg i 2016, sier Steffen Kragh.
- Kommer Egmont til å satse mer innen områder som ligger utenfor den klassiske medievirksomheten som for eksempel e-commerce?
- Vi kommer til å investere mer i det som ligger i periferien av klassiske medier, sier han.
- Klassiske medier går bra
For fortsatt står den klassiske medievirksomheten sterkt i Egmont. Kragh trekker frem både forlagsvirksomheten til Egmont innen bøker og magasiner, TV 2 og film- og kinodriften samlet i Nordisk Film. Denne har stått bak flere blockbusters eller «hit på hit», som Kragh sier, med filmer som «Bølgen» i Norge, «En Man Som Heter Ove» i Sverige og «Krigen» i Danmark.
- Dette gjør at jeg er meget fornøyd med de nye forretninger vi har klart å skape samtidig med at våre klassiske medievirksomheter fortsetter å gå bra, sier han.
- Hva er viktigst for deg som konsernsjef i Egmont fremover, er det å øke omsetningen eller øke lønnsomheten?
- Det som er viktig for oss, er å utvikle innholdet vårt og bruke teknologien til å treffe enda flere brukere og kunder. Samtidig opplever vi som alle andre mediekonsern økt konkurranse fra globale aktører og at stadig mer av reklameomsetningen går til amerikanske selskaper. Vi må derfor tilpasse virksomheten vår og sørge for at alt det gode innholdet vi produser treffer stadig flere av forbrukerne, sier han.
Fremover blir det ifølge Kragh "fokus på innhold og på digital vekst".
- Det er viktig at vi klarer både å utvikle oss organisk og kjøpe oss inn i vekstselskaper og da fortrinnsvis på det digitale, sier Kragh som leder et gjeldfritt selskap og har over syv milliarder på bok.
- Må være balanse
Når det gjelder TV 2, er Kragh «veldig fornøyd» med at selskapet kan vise til en omsetningsvekst på seks prosent gjennom økt salg på digitale flater, en økning i antall Sumo-abonnenter og at bruken av TV 2s mobil og nettsatsinger øker i daglig brukere.
- Kan du som eier av TV 2 si hvilke konsekvenser det vil få dersom TV 2 ikke får betalt av staten for sine allmennkringkastingsforpliktelser?
- Vi er opptatt av at det kommer noen rammevilkår for TV 2 som kan sikre TV 2 også i fremtiden og slik vi forstår det, så vil staten gjerne kjøpe inne kommersielle allmennkringkastingstjenester og vi vil gjerne levere dem. Men da er det viktig at det i en slik avtale er balanse mellom de forpliktelser vi påtar oss og de motytelsene som gis. Det er det generelle jeg vil si om det.
Han sier man nå sitter og venter på at departementet kommer med sitt forslag på løsning.
- Ikke noe overskudd på nyheter
Samtidig er det klart at både politikere og konkurrenter er opptatt av at eventuelle offentlige kroner ikke forsvinner til Danmark gjennom økte overskudd i TV 2 og utbytter.
- Rapporten fra NHH viser hva det koster å drive med nyheter og det er ikke noe overskudd på dette. Offentlige penger skal gå til allmennkringkasteroppdraget og det er vi villige til å utføre. Nå venter vi med på spenning på at departementet kommer med sitt utspill, sier Kragh.
I går møtte flere av TV 2s konkurrenter opp hos kulturministeren for å snakke om den forestående tv-avtalen. Blant dem var Schibsteds konserndirektør Didrik Munch, Discovery Network-sjef Harald Strømme, Amedia-direktør Stig Finslo, MTG Norge-sjef Trygve Rønningen og Aller Media-sjef Dag Sørsdahl.
Her kan du se innslaget der TV 2s rivaler møtte opp hos statsråden:
Les også: Vil gjøre ny vurdering av TV 2-kostnader
Kommentér