Torsdag inviterte Norsk Redaktørforening (NR) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) til debatt om sponsing av journalistikk. VG er blant dem som har tatt til orde for en debatt om det kan finnes en åpning for å tillate sponsing av nyhets- og aktualitetsjournalistikk. I dag rammes dette av et forbud i Vær varsom-plakaten.

VG hadde sendt nyhetsredaktør Gard Steiro for å utdype hvorfor de gjerne skulle hentet inn sponsorer til sine redaksjonelle produkter.

- Vi er opptatt av å ha en åpen debatt om hvilke finansieringsformer vi kan ha når dagens forretningsmodell råtner. Vi ser hva som skjer i andre land og har vært opptatt av The Guardian, som har to modeller; Paid content, der annonsøren har kontroll, og Supported by, der en aktør går inn og sponser innhold som allerede er laget, lages eller nye satsinger, sa Steiro.

Vil ha sponset reiselivsstoff
Han viste til VGs reiselivsstoff som et eksempel på en seksjon som i dag er kommersiell, men som kunne ha vært drevet redaksjonelt med en sponsor.

- Vi i VG la ned reiselivsredaksjonen vår i forbindelse med kuttrunden i fjor høst og har fått en kommersiell side i stedet der Ving har gått inn. Er det utenkelig at denne journalistikken kunne vært laget i redaksjonen? Det er det vi ønsker, sa han.

VG har tidligerbrukt begrepet «sponset innhold» om ren reklame, som de ble felt for i PFU med reportasjen om «Bølgen» i fjor høst. Steiro beklager i dag denne begrepsbruken. Heller ikke det mye omtalte Rema 1000-samarbeidet er sponset journalistikk, men et rent kommersielt produkt produsert av VG Partnerstudio.

Les intervjuet med VG-sjef Torry Pedersen fra da avisen ble felt for sitt Rema-samarbeid: - Tror Rema-alliansen fortsetter

- Vil forurense journalistikken
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, ønsker ikke initiativet fra VG velkommen. Hun kaller sammenblandingen av sponsorer og journalistikk for «en farlig tango».

- Jeg ser at Gard, som ellers er kjent for å være en etisk forankret kar, starter sin presentasjon innenfra og ut, og snakker om sponsing fordi de fortjener det. Det vil kanskje gi penger på kort sikt, men vil forurense journalistikken veldig raskt, sa hun.

Deretter la hun til at hun mener VG står relativt alene i diskusjonen.

- Jeg oppfatter at de fleste redaksjoner er opptatt av å distansere seg fra VG, fordi de har kjørt hardere på dette enn mange andre har gjort. Når VG er opptatt av The Guardian, så er det viktig å huske at også The Guardian har strammet opp. Man må tenke selv og finne løsninger som er riktige for seg selv, sa Stavrum.

Fikk ikke støtte fra P4
Gard Steiro svarte med å understreke at også VG har justert kursen etter fellelsene i PFU.

- Man kan si at vi er introverte, men mitt hovedanliggende er å få en diskusjon på om det er mulig å diskutere dette i det hele tatt. Bare det å gå inn og gjøre det, gjør at man blir sett på som uetisk eller det som verre er. Vi er opptatt av vår troverdighet, men samtidig må vi være opptatt av hvordan vi kan finansiere journalistikken i fremtiden. Det er ikke mulig bare å tenke på en av delene.

Også forbrukerombud Gry Nergård, Medietilsynet-direktør Gudbrand Guthus og generalserketær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, var til stede i paneldebatten, i tillegg til P4-sjef Kenneth Andresen.

Heller ikke P4-sjefen vil ha en oppmykning av reglende. Han mener imidlertid at dagens regler er konkurransevridende, til fordel for tv-bransjen. For mens tv-kanalene kan vise både logo, produkt og emballasje på sine sponsorplakater, må radiobransjen nøye seg med kun å si navnet på sponsoren.

- Det er et sprik rundt hva som tillates på tv og radio, og det bør vi gjøre noe med. Annonsørene får en helt annen eksponering på tv enn på radio. Det synes jeg er uheldig, sa Andresen.

Sponsing av aktualitetsstoff vil han ikke ha.

- Lager man noe som høres redaksjonelt ut, men som er betalt, er troverdigheten vår og fundamentet for alt vi driver med borte. Vi lever godt med den normale formen for sponsing.

Er du interessert i mediedebatter? Les sammendraget fra Facebook-debatten mellom norske medietopper: - Ser ut som NRK er Facebooks beste venn