Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde har oppskriften på hvordan norsk journalistikk skal overleve: Å samle norske mediehus i en allianse mot globale konkurrenter.

I et intervju med Aftenposten i dag kommer han også med en kraftig advarsel til norske mediehus om å hoppe til sengs med Facebook og Google.

- Man mister både inntekter og en god del av friheten sin. Som en varig løsning vil det ha store konsekvenser for den enkelte bedrift, sier Sunde til Aftenposten.

Uttalelsene kommer samtidig som flere norske medier, inkludert Schibsted, er i ferd med å inngå et tettere samarbeid med Facebook gjennom å prøve ut Instant Articles, som innebærer at mediene publiserer nyhetssaker rett på Facebooks egen plattform.

Les også: - Lovende annonseinntekter på Instant Articles

- Ikke svart-hvitt
Dagbladet og Aller var først ute blant norske mediehus, men også Schibsted-eide VG har vist interesse for nyvinningen. Digitalredaktør Ola E. Stenberg i VG mener ikke det ligger en motsetning i uttalelsene fra styrelederen og samarbeidet med Facebook.

- Jeg er enig med Ole Jacob i det han sier. Han har selvfølgelig også helt rett i at sammen er vi sterkere, og at det med all sannsynlighet kun er sammen vi kan ta opp en slik kamp, sier Stenberg til Kampanje.

- Blir det vanskelig å argumentere for et dypere samarbeid med Facebook på distribusjon med en sånn uttalelse fra styrelederen?

- Slik jeg ser det er det ikke så svart-hvitt. Slik situasjonen er med Facebook i dag er vi nødt til å ha en dualstrategi. I den ligger det at vi selvfølgelig ikke kan overse aktører som Facebook og Google. Facebook har en milliard aktive brukere hver dag. VG og resten av Medie-Norge poster innhold flere tusen ganger i måneden på Facebook. Dette er noe vi må forholde oss til og ikke overse. Så er det store spørsmålet hvordan vi bruker Facebook på en best mulig formålstjenlig måte for VG. Vi tror at vi først må teste Instant Articles for å vite nok om det. Men igjen må jeg understreke at vi er blitt tilbudt å teste beta-versjonen. Dette er ikke et offentlig produkt ennå, sier Stenberg.

«Dødelig flaskefelle»
Kjetil Manheim i Blogg.no beskriver Facebook Instant Articles som en «dødelig flaskefelle» i et innlegg på Kampanje i dag.

«Det lett tilgjengelige sukkervannet i bunnen er fryktelig vanskelig å motstå, og gir du til slutt etter er det nesten umulig å komme seg ut igjen gjennom den trange flaskeåpningen,» skriver Manheim.

Stenberg forteller at de har egen plattform som førsteprioritet i alt de gjør.

- VG hadde i uke fire i 2016 sin beste uke på mobil med 1.338.000 unike lesere daglig på mobilen alene. Det viser hvilken fantastisk posisjon VG har i det norske mediebildet. Det er ikke en posisjon vi har tenkt til å gi fra oss. Vår førsteprioritet er hvordan vi kan bygge VG bedre på VGs plattformer og hvordan gjøre VG best mulig i samarbeid med Schibsteds mediehus, og kanskje også andre mediehus. Det er selvfølgelig med stor skepsis vi vil se nærmere på for eksempel Instant Articles, men det å neglisjere en aktør som Facebook tror vi er uklokt, sier han.

Les også: Nå kommer Google med sitt svar på Instant Articles