Avtalen mellom Canal Digital og Discovery ble underskrevet 06.45 torsdag morgen. Det var først forrige helg at partene innledet en ny dialog som førte til en løsning

- Vi tok opp igjen tråden i helgen og har sittet i intense forhandlinger. Vi har begge vært klar over at ingen av oss kan leve uten den andre i lengre tid. Dette gjensidige avhengighetsforhold tvang oss tilbake til forhandlingsbordet. Smerte fremtvinger kreativitet, og det har vært noen tøffe økter. Men i disse forhandlingene har vi også vært kreative, sier Strømme til Kampanje. 

Han vil ikke gå inn på hva disse kreative grepene har vært.

- Vi ha lagt kaffeskvettingen bak oss og kommenterer ikke utfallet av forhandlingene, omregnet verken i kroner, kaffedråper eller kaffetraktere, Men det ligger vel i sakens natur at vi er veldig fornøyd med avtalen, sier Strømme med smil til Kampanje.

- Beklager situasjonen
Discovery-kanalene har ikke vært tilgjengelige for én million Canal Digital-kunder i halvannen uke. Begge parter innrømmer at slukkingen har vært smertefull.

- Vi beklager først og fremst at vi kom i en slik situasjon. Det er kunder som har forlatt oss, primært seere som har ønsket å se Discovery og TVNorge. Det er aldri en god ting komme i situasjon hvor du skuffer og frustrerer kundene dine, men vi håper etter hvert å synliggjøre at det var verdt det. Vi kommer med godt, spennende og ikke minst norsk innhold etter hvert, forteller Ragnar Kårhus.

Begge parter har tapt mye penger og kunder pluss seere underveis. Hvor mange kunder og hvor store summer vil ingen av dem si noe om, men som Kampanje tidligere har skrevet er tapene i rene reklameinntekter for Discovery vært stipulert til rundt to millioner kroner dagen. Det vil rundt 20 millioner kroner i løpet av de ti dagene konlikten har vart. 

- Satt sterke følelser i sving
En løsning nå har samtidig vært ansett som svært viktig for Discovery. Søndag er det sesongpremiere på tre TVNorge-program, blant annet realityserien «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Strømme innrømmer at det var viktig å komme i mål nå.

- Seerne våre har endelig fått tilbake kanalene sine. Det har vært merkelig å være av lufta, det er jo dette vi lever av. Det har samtidig vært fint å se at seerne virkelig bryr seg om kanalene våre og har krevd dem tilbake. Denne prosessen har satt sterke følelser i sving. Dette har selvsagt vært smertefullt å være med på, men det er deilig å se at det har vært et brennende og kraftig ønske om å få kanalene tilbake.

- Tøff internasjonal motpart
- Føler du at internasjonale eiere er tøffere i forhandlinger enn norske medieeiere, Ragnar Kårhus?

- Min opplevelse er at vi hatt en tøff internasjonal motpart i forhandlingene, men jeg håper at vi også oppleves som en tøff norsk forhandlingmotpart. Det har vært en lang reise, men i forhandlinger er det slik at parter forsøker å finne løsninger sammen. Det har vært gledelig å komme i mål, sier Telenor-sjefen.

Strømme mener at utenlandsk eierskap er blitt såpass vanlig i norske medier, at han ikke tror det forskjell å forhandle med dem kontra TV 2 eller TV3.

- TV 2 har danske eiere, TV3 har svenske eiere, og vi har tidligere hatt tyske eiere. Det er ingen endring i den strukturen. Men vi har gjennom flere år investert kraftig i norsk humor og underholdning og går nå kraftig inn på sportsområdet med kjøpet av Eurosport, fire OL og norsk Tippeliga. I løpet av noen år har vi blitt 50 prosent større gjennom satsing på norsk underholdning. Det sier seg selv at vi vi ha en større del av det folk betaler for å se på tv, sier Discovery-sjefen.

- Dere vil ha noe igjen for det som allerede er investert og det som skal investeres fremover?

- Ja, vi vi vil ha sikret godt norsk innhold. Både Tippeligaen og OL i 2018 er en del av denne avtalen. Dette er en mangeårig avtale, uten at vi ønsker å fortelle nøyaktig varighet. Vi har lenge signalisert at vi ønsker å endre logikken og utfordre forretningsmodellen med betalt fotball. Visjonen vår er jo 'fotball til folket', og er en av grunnene til at vi i det hele tatt vant anbudskonkurransen om Tippeligaen. Da er det klart at vi må ha med landets største TV-selskap, Canal Digital, på laget.

Prisøkning for kundene
Ett av de få tallene som kom på bordet under pressekonferansen var summen som norske fotballinteresserte betaler for å se all fotball i dag. Strømme hevder den er 18.000 kroner i året, om du skal få med deg Eliteserien, Premier League og spansk fotball.

Det at Discovery løfter ut fotballen av betalingsmurene og over i en mer åpen løsning, fører paradoksalt nok til en prisøkning for alle Canal Digital-kundene. Kårhus bekrefter at det blir en økning, men vil ikke si noe om når den kommer eller hvor stor den blir

- Vi har ikke alle fasettene rundt hva det vil bety for pris, men vi er trygge på at kundene skal se at prisen står i forhold til tilbudet, sier han. 

Kårhus presiserer at de vil ha ulike tilbud for de fotballinteresserte, og at de som ikke er interessert, også vil få tilbud - uten fotball. 

- Per i dag har fotballen som produkt vært en premiumløsning med en pris som veldig få har villet ha. Nå ønsker vi å tilgjengeliggjøre fotballen. Vi er enige med Discovery om prisen, nå gjelder det å finne terskelen overfor de fotballinteresserte kundene, sier Kårhus.