På Stortinget er alle partiene positive til å åpne kabel- og fibernettene for konkurranse på levering av tv og internett. Det melder NRK.

Men distributøren RiksTV, som formidler tv-signaler via antenne, kommer ikke til å by dagens kabel-tv-distributører på konkurranse hvis det skjer.

- Vil ta lang tid å få i stand
- Vi har ingen tro på åpning av kabel-nettene slik at andre tv-tilbydere kan selge tradisjonelle tv-pakker der. Det blir for vanskelig regulatorisk og teknisk – og vil ta lang tid å få i stand. Det har heller ikke vært noen suksess der det er prøvd, slik vi forstår det, sier administrerende direktør Christian Birkeland i RiksTV til Kampanje.

- Kunne RiksTV  åpne for utleie av sine egne nett?

- Bakkenettet er kanskje den aktøren som har minst kapasitet. Samtidig opererer vi i den delen av markedet med mest konkurranse. Det er lett for parabolkunder å bytte til oss – og det er heller ikke vanskelig å bytte den andre veien. Skulle vi delt kapasiteten i bakkenettet med en annen aktør, ville vi begge fått vesentlig mindre kapasitet enn det vi har i dag – og begge hadde fått et så dårlig produkt at man lett hadde blitt konkurrert ut av den største parabolaktøren. Dermed ville man sannsynligvis ende opp med mindre konkurranse i et slikt scenario, sier Birkeland.

- Få bort koblingssalget!
Forbrukermyndighetene, distributører sim RiksTV og tv-selskapene har lenge vært kritisk til at kabel-tv-aktørene har krevd at kundene må abonnere på en tv-pakke for å få tilgang på bredbånd. RiksTV-sjefen mener det er her partiene på Stortinget må sette inn støtet.

- Det som vil ha en positiv effekt på kundenes valgfrihet og konkurransen, er få bort koblingssalget mellom tv og bredbånd i disse nettene. I den pågående konflikten mellom Telenor og Discovery har vi i RiksTV hatt stor pågang av kunder fra Canal Digital Kabel-Tv som vil bytte til oss – men som dagen etter angrer når de får vite at Canal Digital vil kutte bredbåndet deres om de sier opp tv-pakken, sier Birkeland.

- Her burde myndighetene skjære igjennom og sikre at avviklingen av koblingssalget fremskyndes. Den pågående konflikten viser nettopp hvordan slik kobling hindrer at folk får velge det tv-tilbudet de helst vil ha – enten de ønsker dette som strømming eller fra en annen tv-distributør.

Les mer: Mener Discovery og Telenor «tar sjanser» med tv-konflikt

Les mer: AP vil sikre tv-seernes rettigheter