Torsdag la Polaris frem sitt resultat for fjorårets fjerde kvartal, og de viste at nedturen i norsk økonomi også har innhentet landets midtnorske mediehus. Polaris omsatte for totalt 406 millioner kroner i fjerde kvartal 2015, som er 5,8 prosent mindre enn i samme periode året før. Konsernet fikk et driftsresultat før engangseffekter på 33 millioner kroner, som er 7,9 prosent dårligere.

Les mer: - Betydelig nedgang i annonseinntektene

Samtidig kunne konsernsjef Per Axel Koch fortelle Kampanje at de ikke har lagt inn bud på Amedia, der den siste budfristen nå har gått ut.

- Vi har ikke gitt noe bud på Amedia, det kan jeg si, sier Koch.

Etter det Kampanje erfarer har Polaris under hele prosessen vært skeptisk til å kjøpe hele Amedia, men at de har vært åpen for å kjøpe enkelte mediehus dersom anledningen byr seg.

- Har det vært en reell interesse fra Polaris sin side?

- Vi følger den saken ganske nøye, fordi det er en veldig viktig sak for norsk media, men vi har ikke vært i noen forhandlingsmøter. Utover det kan jeg ikke si noe om hvordan den prosessen utvikler seg.

Les også: Koch: - Vi følger med på Amedia

Det var særlig annonseinntektene som sviktet for Polaris i fjerde kvartal. Mediehuset klarte bare tre prosent vekst i de digitale annonseinntektene i kvartalet, sammenlignet med 20 prosent vekst året før. Totalt gikk annonseinntektene tilbake ti prosent i fjerde kvartal.

- Tre prosent vekst er for lavt. Vi har sagt at vi gjerne vil ha en vekst som ligger mellom 10 og 20 prosent, og det har vi klart de siste råene. Når summen av det vi legger frem er på tre prosent, så er det for lavt når vi har en relativt sterk tilbakegang på papir, sier Koch.

Les også: Vil ha inn flere Amedia-eiere

Les også: Styreleder: Leter etter digitalhjelp til Amedia

Han skylder ikke bare på at konjunkturene slo kraftig inn over Polaris på tampen av året, men peker også på konkurransen fra internasjonale giganter som forsyner seg grovt av annonsemarkedet.

- Hva er den største utfordringen for Polaris, utviklingen i norsk økonomi eller konkurransen fra aktører som Facebook og Google?

- Over tid er det den nye konkurransesituasjonen hvor konkurransen fra Google og Facebook og andre aktører vil være der. Vi må være gode nok til å klare å slå tilbake. Norge vil være tilbake økonomisk i løpet av 2017 og 2018, det er jeg sikker på. 

Koch vil likevel strekke seg så langt som å kalle Facebook for en «Frenemy» - en blanding av en venn og en fiende. 

- Vi publiserer jo delvis via Facebook og lager også annonser for kunder på Facebook, utdyper han.

- Er dere fristet av Instant Articles?

- Om Instant Articles er aktuelt for noen av mediehusene i en eller annen form har vi ikke tatt en beslutning på, men det setter en standard for brukervennlighet som vi er nødt til å matche. Vi har veldig tro på egne produkter. Det er nesten helt utenkelig at vi skal gå bort fra egne nettsteder, og det Facebook ønsker er jo å skape et eget økosystem.

- Har dere blitt mer pessimistiske med tanke på 2016 etter resultatet fra fjerde kvartal?

- Vi har en ambisjon om å legge frem et godt resultat i 2016 fordi vi vil bli mer effektive og utvikle inntektssiden så godt vi kan. Vi er ikke blitt pessimistiske, det hører du jo, men realismen er at det er mye hardt arbeid som gjenstår.

Polaris kuttet kostnadene med 90 millioner i 2015 og har planlagt kutt på ytterligere 70 millioner i 2016.