- Hvorfor i all verden er vi her? Vi driver ikke med medier, og heller ikke med støtte til journalistikk. Grunnen er de noen og 60 lokale avisene er utrolig viktige arenaer i lokalsamfunnet, sier administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB  på pressekonferansen i dag.

Mandag klokken 15 ble det kjent at Sparebankstiftelsen DNB kjøper aksjene til LO og Telenor og Fritt Ord og overtar 100 prosent av aksjene i mediekonsernet som har vært forsøkt solgt både en to og tre ganger de siste ti årene.

Prisen stiftelsen betaler er 395 millioner kroner etter at gjelden i Amedia er trukket fra. Totalt så verdsettes Amedia til 1,4 milliarder kroner i avtalen. 

- Vi er glade for å kunne overlate eierskapet til den nye stiftelsen som opprettes av Sparebankstiftelsen DNB, sier Amedias styreleder, Knut Ivar Solnes fra Telenor, om salget.

Samtidig er det klart at Solnes og Telenor selger sin akjser til en eier uten mediekompetanse og erfaring.

- Vi er trygge på at stiftelsen vil være en langsiktig og god eier for Amedia. Det har vært viktig for oss å søke etter en eier som har et bevisst forhold til medienes funksjon og samfunnsoppdrag. Dette er derfor en god dag for Amedia og for landets lokalmedier, sier Solnes.

Tidligere i dag kunne styreleder i Sparebankstiftelsen DN, Randi Eek Thorsen,fortelle at stiftelsen har som formål å gi til allmenn nytte og ikke være langsiktig som eier.

- Vi skal gi til allmenn nytte, sa Eek Thorsen til Kampanje tidligere i dag.

Les også: Stiftelse avviser langsiktige eierambisjoner

For å ikke kollidere med formålet i stiftelsen oppretteer Sparebankstiftelsen DNB en ny stiftelse som gis et ansvarlig lån for å finansiere kjøpet av Amedia.

Målet er at stiftelsen kan få tilbakebetalt lånet de gir den nye stiftelsen:

- Vi tar en risiko med våre midler, men det er ikke en gave. Det kan være vi må tenke annerledes på dette fremover, men nå anser vi dette som et lån, sier  Andre Støylen i Sparebankstiftelsen DNB.

Han begrunner kjøpet videre på følgende måte.

- Lokalavisene har stor betydning for sine lokalsamfunn, for demokratiet, kultur og organisasjonsliv. Målet med kjøpet er å bidra til at avisene kan utvikle seg videre til beste for sine lokalmiljøer, sier Støylen.