I dag kommer Hegnar.no i ny drakt og med nye tjenester. Næringslivsnettavisen bytter ut Escenic med Ez Publish. Webbyrået Itch har bistått med utviklingen av den nye nettavisen. Trygve Hegnar, som eier mediehuset Hegnar Media, beskriver opprustningen av nettstedet slik:

- Dette er viktig for Hegnar.no. Nettutgaven har værrt ganske statisk og enkel i mange år, sier Hegnar til Kampanje.

Trygve Hegnar har lyktes med sine største printnisjer, Finansavisen som ble etablert i 1992 og Kapital som ble startet i 1971. For tjue år siden gikk Hegnar på nett, en virksomhet han har holdt helt adskilt fra papiravisen.

- Min finansavis på nettet, Hegnar.no, er blitt drevet i 20 år og vi har aldri tapt penger, sier han.

- Svare raskt på endringene i markedet
Ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen har vært med hele veien. Han leder en nettredaksjon som består av ni årsverk. Nå blir det andre boller på nett.

- Det viktigste, kanskje, er at vi nå har fått en mer fleksibel plattform slik at vi lettere kan utvikle oss videre, svare på de raske endringene som skjer i medieverden, og ikke minst vokse. Vi kan nå vise nyhetsbildet på en bedre måte og vi har forenklet alt som lar seg forenkle. Vi håper det har gjort sidene våre mer oversiktlige og lettere å bruke, sier Haugen.

- Vi har også ønsket å skape mer «liv» på nettsidene, slik at leserne, som allerede bruker mye tid hos oss, flere ganger om dagen, får lyst til å bruke enda mer tid på Hegnar.no, sier han.

Sier nei til betalingsmur
Medieeieren og redaktøren Trygve Hegnar fastslår at det er uaktuelt å sette opp betalingsmurer, slik konkurrenten Dagens Næringsliv (DN), Schibsted-avisene og en rekke andre mediehus satser på.

- Plussløsninger og betalingsmurer har vi aldri hatt på Hegnar.no og det kommer vi aldri til å innføre heller. Vi vil heller over tid bygge opp tjenester og produkter som vi kan ta betalt for, forteller Hegnar.

Ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar.no understreker også at pluss-modeller, som brer om seg internasjonalt, har vært uaktuelle under moderniseringen av Hegnar.no.

- Inntektene digitalt skal ikke komme fra betalingsmurer på det redaksjonelle innholdet – nyhetene – men fra produkter og tjenester som er målrettet våre lesere. I den nye digitale satsingen er arbeidet med tjenesteutvikling rettet mot denne målgruppen startet. Vi lanserer eksklusive nisje-markedsplasser for eiendom, jobb og karriere, samt Hegnar digitale tjenester i en beta-versjon. Dette skal i kombinasjon med flere nye spennende muligheter for annonsører skape vekst i de digitale inntektene fremover, sier Haugen.

- Økte annonseinntektene med 70 prosent
Samtidig mener Trygve Hegnar at det fortsatt er fullt mulig å tjene gode penger på tradisjonell bannerannonsering på nettet.

- Vi økte inntektene med 70 prosent i fjor, så man skal ikke undervurdere bannerannonsering som finansiering av nettaviser. Vi tilbyr også en populær E-avis, som koster 1.200 kroner årlig. Jeg ser at DN har gjort om alle sine abonnenter til digitalabonnenter og de har samtidig skrudd opp prisen med 30 prosent, fra 5.000 til 7.000 kroner. Den filosofien tror ikke jeg på. Folk som vil lese god journalistikk i en ren papiravis, får det hos meg. Vil de ha e-avisen, betaler de for det. Slik fortsetter vi å tjene gode penger på abonnement og løssalg, sier Hegnar.

Slakter mediebransjens digitalstrategi
Han er oppgitt over digitalracet i dagens mediebransje.

- Sjefene i mediehusene har sagt de siste årene at de vil gå fra papir til nett.  Alle har helt ukritisk gjennomført den såkalte transformasjonen. Nå klager alle over at digitalinntektene er for lave. Samtidig faller papiropplagene kraftig og det har de gjort lenge. Det beste eksemplet er VG. Avisens digitale inntekter har sunket det siste året og papiravisen har falt fra nærmere 400.000 i opplag for 15 år siden til 115.000 i fjor, sier Hegnar.

-  Mange i bransjen virker sjokkerte over at digitalinntektene uteblir og at papirinntektene blir lavere. Jeg mener de ikke forsto konsekvensene av å gi bort redaksjonelt innhold gratis på nettet. Gjør du det, så er det helt opplagt at papiropplaget faller. Det er helt utfattelig at de ikke skjønte at det ville ende katastrofalt, sier Hegnar.

Vil investere medier
På midten av 1970-tallet tok Trygve Hegnar mål av å seg å bli Norges svar på Axel Springer (Tysklands største avis- og bladforlag, grunnlagt av Axel Caesar Springer. Utgiver av bl.a Bild-Zeitung). Bakgrunnen var at Hegnar jobbet med planer om å utgi en ny norsk dagsavis og i oktober 1977 kom avisen Blikk på gaten, en sensasjonspreget avis åpenbart inspirert av Bild-Zeitung. Blikk ble et dyrt medieeventyr for Hegnar. Etter sju uker gikk avisen inn på lille julaften. 14 år senere, i 1992, prøvde han seg igjen - denne gang med Finansavisen. Siden den gang har han skrevet rundt 9.000 mer eller mindre hardtslående lederartikler.

I 2014 solgte Trygve Hegnar seg ned fra 33 til fem prosent i Hurtigruten. Gevinsten på rundt én milliard kroner kunne gå til medieinvesteringer, sa Hegnar til sin egen avis, Finansavisen, den gangen.

- Jeg har en idé innen media, men det haster ikke, sa han.

Røper mediekjøp-planer
Når Kampanje spør Hegnar om det frister med noen nye medieoppkjøp i dag, svarer han slik.

- Ja, jeg ser på noen store greier innen medier.

- Har du konkludert?

- Nei, det er fortsatt til vurdering. Jeg kan ikke si noe mer om det nå. Jeg følger med på det som skjer i markedet, men jeg er forsiktig. Jeg er veldig konservativ, innrømmer Hegnar.

Den mest omtalte oppkjøpskandidaten i norsk mediebransje nå er Amedia. Hvorvidt Hegnar er blant mulige investorer gjenstår å se. Han er i alle fall en av få norske medieinvestorer som har evnen til å kjøpe norske medier.

Kampanje gjør oppmerksom på at det er et samarbeid mellom Kampanje og Hegnar Media om utveksling av redaksjonelt innhold.