Den pågående konflikten mellom Discovery og Telenor, som har ført til at nesten tre millioner seere møter svarte TVNorge-skjermer, har allerede vart i halvannen uke. Det betyr at programmer som «4-stjernes middag» og «I hodet på Tufte» går glipp av halvparten av sine potensielle seere. I går skrev Kampanje at «Typisk deg» bare samlet 81.000 seere på premieren på tredje sesong.
Les mer: Petter Schjerven mistet seks av ti seere
Discoverys har gjennom mediene argumentert med at ingen betaler mindre for norsk innhold enn Telenor, og at tv-huset ikke har fått ett øre i inntektsvekst fra Telenor de siste fem årene, til tross for at Discovery har styrket satsingen på norske produksjoner.
Men selv om Discovery skulle vinne frem med sine krav, er Kampanje kjent med at man i tv-produksjonsbransjen er avventende til om det skal komme produsentene til gode.
Les også: Telenor-sjefen: - Vi må sette foten ned
- Selvfølgelig trist
«Typisk deg» produseres av Teddy TV, som ble kjøpt opp av Monday Productions tidligere i år. I Norge er det Lasse Hallberg som leder Monday. Han vedgår at situasjonen er lei.
- Selvfølgelig er det trist at folk ikke får se sine favorittprogrammer. Det rammer mange, ikke bare «Typisk deg», men flere ulike programmer som blir lansert og som folk går glipp av, sier han til Kampanje.
Han oppfordrer frustrerte seere til å bytte distributør.
- Sånn som jeg forstår det er kunder av Canal Digital frustrerte over at de ikke får det de faktisk betaler for. Oppfordringen til dem er å bytte.
Tv-veteranen, som blant annet stod bak første sesong av «Big Brother» på TVNorge, har sympati med sin gamle arbedsgiver.
Les også: Hallberg leder ny tv-satsing
- Canal Digital selger abonnement på innholdet som produseres, og dersom Discovery har doblet sin markedsandel, betyr det at det er populære kanaler blant Canal Digitals kunder. Det er latterlig om ingenting av inntektsveksten til Canal Digital har gått til de som produserer innholdet eller kanalene som pakketerer det.
- Håper Discovery kjemper vår sak
- Føler du at Discovery også kjemper produksjonsbransjens sak?
- Jeg håper at de kjemper saken for oss også. Så gjenstår det å se om det drysser på klokkeren om de skulle vinne frem. Vi er lenger ned i en verdikjeden. Vi får alltid svi, ler Hallberg.
- Dersom Discovery får gjennomslag for kravet sitt hos Telenor, er det naturlig å tenke seg at noe av inntektsveksten vil tilfalle produksjonsselskapene?
- Ja, det er en forutsetning at de har det innholdet som seerne vil ha. Det er med norske produksjoner at de har hatt fremagng og økte markedsandeer, så gjenstår det å se om de også gjør det i praksis.
Virke: - Følger med fra sidelinjen
Det er Virke Produsentforeningen som organiserer norske produksjonsselskaper. Direktør Torbjørn Urfjell vegrer seg for å si for mye om konflikten.
- Det er klart vi følger med, men det er åpenbart at vi må la partene være partene i konflikten, og at vi sånn sett ikke gjør annet enn å følge den fra sidelinjen, sier han til Kampanje.
- Føler du at Discovery også kjemper saken til dine medlemmer?
- Jeg har ikke lyst til å gå inn å si hvem som kjemper hvem sin sak. Det som er interessant å se er at man setter foten ned for å få betalt for norsk produksjon. Det er ikke produksjonsselskapene som er ofre i denne saken her. Det er de berørte partene som blør på hver sin måte. Så er det selvfølgelig synd at en del seere ikke får med seg de programmene de gjerne skulle ha sett.
Virke-direktøren vil helle kaldt vann i årene på medlemsselskapene som ser for seg økte inntekter som følge av en avtale mellom Canal Digital og Discovery.
- Dialogen mellom kringkaster og distributør har ingen følger for de diskusjonene vi har for hvilkårene for hva det skal koste å produsere via våre medlemmer. All utvikling i verdikjeden i tv-bransjen påvirker hverandre, men dette er to ulike spørsmålsstillinger.
Les også: Mener Discovery og Telenor «tar sjanser» med tv-konflikt
Kommentér