Eksport av medieinnhold fra Norge har på kort tid fått en helt ny dimensjon. Norske YouTubere får hver time nye internasjonale abonnenter og brukere.  Vi har fått en ny generasjon grenseløse nordmenn. Det er ikke bare plateartistene som har fått en ny internasjonal arena, det har også selvpublisister innenfor mange ulike innholdsområder.

Vi ser en medieverden under enorm endring. Ikke bare ser vi at mange tradisjonelle medier mister fotfestet, men vi ser også en stadig sterkere internasjonalisering via digitale plattformer. Og det er tv og video samt sosiale medier som driver veksten.

Samtidig ser vi en individualisering i mediebransjen. Mens store medieselskaper sliter hardt med å holde på mediebrukerne, er det mediekanaler skapt og forvaltet av enkeltpersoner som stadig vinner store målgrupper, både i Norge og i utlandet. Det er blitt flere millioner «kringkastingssjefer» i Norge. Thor Gjermund Eriksen (NRK), Torry Pedersen (VG) og Olav Sandnes (TV 2) er bare tre av dem.

I norske medier handler det mye om de sterke posisjonene som aktører som Facebook, Google, YouTube, Netflix med flere har fått. Men vi må også huske at stadig flere nordmenn får tilgang til mediebrukere langt utenfor Norges grenser. Dette er i stor grad individuelle innholdsprodusenter – milevis unna den tradisjonelle medieindustrien.

For stadig flere norske YouTubere, som er opinionsledere innen ulike interessefelt, «tar steget» over grensen. Opinionsledere stoppes ikke av grenseoverganger. De vokser seg stadig større i internasjonale miljøer – og blir respekterte mediekanaler med høy grad av troverdighet og relevans.

Det er streaming som er vekstfaktoren i den norske tv-industrien.

Mens flere YouTubere bygger seg opp og blir sterke her hjemme har vi også en gruppe som er på vei å bli en eksportartikkel for Norge.  Det vi ser er både en styrking av de norske kanalene i Norge samtidig som vi ser en generasjon som satser grenseløst. De snakker engelsk og har store seergrupper rundt omkring i verden.

Og det er mange eksempler på dem. SaraBeautyCorner fra Bergen med over 1,8 millioner abonnenter i innland og utland er en av dem. PelleK med sine over 1,3 millioner abonnenter er en annen. Superduoen Nico & Vinz er også blant toppnavnene innen YouTube i Norge med over 600 000 abonnenter.  I kjølevannet av disse kommer det mange. Sunny eller Sunniva Olsen er også i ferd med å bli blant de største norske også innen internasjonal spredning . Sunny er for lengst blitt stor i Tyskland. Felles for dem alle, de kommuniserer på engelsk for å få mest mulig spredning. Og de lykkes stort og veksten går i et enormt tempo. Sunniva Olsen fra Vestby har vokst fra 2000 abonnenter på ett år.

Og stadig nye navn og kanaler får sine internasjonale gjennombrudd. Kanalen til Anders Øvergaard med kanalen Andyax har slått seg opp på foto og video. Marius Hjerpseth er blitt en internasjonal profil innen FIFA-spill, Cecilie Olsen med sin kanal GlitterGirlC er blitt en merkevare i USA og Alexander Rybak har massiv trafikk fra Russland, Litauen og Ukraina og mange andre land.

Norge er i ferd med å skape nye internasjonale kjendiser.

Ikke bare øker de trafikken sin både hjemme og ute. Noen av dem har også fått inntekter som gjør at de kan leve av sine respektive kanaler. Den primære inntektsstrømmen er for de fleste reklame- og sponsorinntekter. 

Og her til lands fikk YouTube sitt store gjennombruddsår i 2015. I følge TNS Gallup brukte 32 prosent av Norges befolkning, nærmere bestemt 1,3 millioner, YouTube på et daglig nivå. Blant tenåringene hadde YouTube en daglig dekning i Norge på 84 prosent, og var med det størst på tv-strømming her til lands, og det klart foran Facebook video og NRK1. For det er streaming som er vekstfaktoren i den norske tv-industrien. Og i slutten av 2015 stod streaming for 22 prosent av den totale norske tv-tittingen, ifølge TNS Gallup. Den andelen vil øke, både stort og hurtig.

Mens tradisjonell tv stort sett stopper ved landegrensene med sine rettigheter som er basert på territorier, så er åpne streaming-kanaler mer eller mindre ustoppelige. De er eksportkanaler i sin natur. De stopper ikke ved landegrensene. Og de har kontroll på sine egne rettigheter.

Norge er i ferd med å skape nye internasjonale kjendiser. Kjendiser som kan sitt fag – og som har et kommunikasjonspotensial langt utover det å bli norsk rikskjendis. Og det er mange av dem – og mange av dem er også i ferd med å få en omsetning som gjør at de kan gjøre dette til sitt levebrød.

Ja, vi er i ferd med å få en ny norsk eksportindustri. I et land som preges av fallende oljepris, er det viktig å få et større mangfold i eksporten.

Norske YouTubere er i ferd med å skape et nytt og spennende marked, både hjemme og langt der ute.

Den nye million-industrien ruller videre – og markedsfører lille Norge!