Dagbladet ble i går kveld kåret til vinner av prisen «Årets Gullbarbie» - en pris som årlig deles ut til «noen som skaper større press blant barn og unge».

Gullbarbie ble startet av Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, i 2010. Prisen skal være en motvekt til reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer, og deles ut til den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst».

- Årets Gullbarbievinner markerte seg gjennom fjoråret med forsider som spiller på helt feil ting, som seksualisering og gamle kjønnsroller, sier leder i Press, Karoline Steen Nylander.

- At ungdom ikke er Dagbladets målgruppe, er irrelevant når så mange tusen barn og unge har stemt dem frem som versting. Press kommer til å fortsette å holde øye med avisa, og vi ønsker positive endringer i mediebransjen varmt velkommen!

Dagbladet var nominert sammen med Proteinfabrikken og Brun og Blid.

 Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, kom i går kveld med en hilsen til Press. Under tittelen  «Gullbarbiens takketale» skriver han:

«En tvilsom ære, men all honnør til Press for å løfte en viktig debatt.»

Ramnefjell mener ikke alle forsidene Dagbladet får kritikk for bidrar til kroppspress. Dagbladet har derfor hentet fram alle forsidene som handler om slanking og trening, og satt dem sammen i illustrasjonen til Ramnefjells kommentarartikkel.

- En av forsidesakene fra i fjor må vi likevel innrømme kvalifiserer til et gullbarbie-poeng: «Velg smart, spar kalorier. Sommerfristelsene», illustrert av en vakker bikinikledd dame, fotografert bakfra mens hun sitter på stranda med en drink, skriver han.
Resten av forsidene synes i alle fall vi har et nokså rolig preg.

Les mer: Dagbladet nominert til «versting-pris»

Fikk over halvparten av stemmene
Press opplyser i en pressemelding at Dagbladet fikk nesten halvparten av de 12.600 stemmene som ble registrert.

- Fjorårets stemmetall var 7000. Årets konkurranse har skapt større engasjement enn noensinne, og beviser at Gullbarbie trengs.

Årets vinner ble kåret i etterkant av en paneldebatt på Litteraturhuset, hvor psykisk helse, kroppspress og reklame- og medieaktørers ansvar ble diskutert. Egil Berli-Johnsen fra Proteinfabrikken var eneste representant fra de nominerte som var til stede.

Press opplyser at det for Dagbladet ikke var aktuelt å stille til paneldebatt, og håper på å få overlevert prisen på et senere.

Kraftig beskjed om å skjerpe seg
Nominasjoner til Gullbarbie kan sendes inn hele året, og de endelige kandidatene blir valgt av et ungdomspanel. Senere er det opp til barn og unge selv å stemme frem den de synes er «best på å få ungdom til å føle seg verst». 

Nominasjonen av Dagbladet lød slik: 

«Dagbladet bruker ofte seksualisering og gamle kjønnsroller på sine forsider for å selge flest mulig utgaver. I en vanlig matvarebutikk er Dagbladet alltid plassert i høyde med barns øyne, og avisen er som regel umulig å overse. Det er derfor bekymringsverdig at Dagbladet bruker så mye forsideplass på å opprettholde ensidige idealer, seksualisering og gamle kjønnsroller.»

Da nominasjonene ble offentliggjort, sa Hilde Schjerve, redaksjonssjef og daværende fungerende nyhetsredaktør i Dagbladet, følgende til Kampanje:

- Vi har registrert nominasjonen og syns det er flott at engasjerte ungdommer bryr seg om papiraviser. Vi tar nominasjonen til etteretning, men har ingen kommentar utover det.

Les mer her: Dagbladet nominert til «versting-pris»

Prisen har tidligere gått til blant annet Diesel for kampanjen «Sex Sells», Russedress for en fremstilling av et ensidig kroppsideal og Jack & Jones for kampanjen «Fitness Club».