I påsken skal hele VG-opplaget for skjærtorsdag og 2. påskedag trykkes i Østersund i Sverige. Tidligere har løssalgsavisen trykket sitt påskeopplag i Nydalen i Oslo, Bergen og Hardstad.

Planene bekreftes av VG overfor Kampanje.

- Kostnadsnivået for å produsere trykke aviser på helligdager i Norge er urimelig mye høyere enn resten av året. Når vi fikk et konkurransedyktig tilbud på trykking av disse to utgavene fra MittMedia, som til daglig trykker vårt opplag i Trøndelag, valgte vi å slå til på det. For oss er det viktigste å sikre at disse avisene er lønnsomme så lenge som mulig. Det bidrar til å finansiere journalistikken vår og til å trygge jobbene til alle som jobber i og for VG, sier direktør for avissalg i VG, Audun Solberg, til Kampanje.

Tapte VG-kontrakt i fjor
Det er ikke første gang det svenske trykkeriet sikrer VG-oppdrag på bekostning av norske selskaper. I april i fjor ble det kjent at Schibsted-dominerte Polaris Media og de ansatte i Polaris Trykk (tidligere Adressa-Trykk) fikk en kalddusj servert av storkunden VG. Løssalgsavisen i Akersgata i Oslo brøt kundeforholdet etter 27 år og flagget ut trykkingen til Østersund i Sverige. Dermed mistet Polaris Trykk en av sine aller største kunder.

- Vi kan ikke sitte og sture over at VG ønsker å bytte trykkeri. Dette er et bevis på at markedet fungerer. Nå får vi jobbe med å få VG tilbake, sa konsernsjef Per Axel Koch i Polaris til Kampanje den gangen.

Les også: VG dumper Polaris etter 27 år

For VG og Dagbladet var påsken lenge gull verdt. Påskeaften-utgavene var bestselgerne år etter år, til tross for at avishusene tilbød sine lesere hermetiserte utgaver påskeaften. I 2001 trykket VG hele 700.000 eksemplarer påskeaften. Også i år utgir VG en forhåndslaget avis, og selv om den ventes å selge godt, er glansdagene for papiravisene historie - også i påskehøytiden.

VG-opplaget har falt hvert eneste år siden 2003. I 2002 nådde avisen et rekordhøyt opplag på 391.000. I siste kvartal i fjor hadde VG et gjennomsnittlig opplag på 112.716 eksemplarer. Det tilsvarer en nedgang på 71 prosent.