15 norske organisasjoner for rettighetshavere vil gå sammen om å forhandle med NRK om betaling for dem som jobber i kanalens produksjoner.

Forbundene vil ha en felles avtale som sikrer medlemmenes rettigheter når produksjoner blir vist i flere kanaler, skriver Klassekampen. I et åpent brev til NRK-ledelsen ber organisasjonene om en kollektiv avtale.

– Det blir David mot Goliat hvis hver enkelt skal forhandle med NRK alene. Derfor må vi stå sammen, sier forbundsleder Peder Horgen i Norske Dansekunstnere.

De siste årene har avtaler om viderebruk blitt viktigere, ettersom nye formidlingskanaler åpner for nye måter å presentere innhold på. NRK ønsker en ordning med såkalt «buyout», der kanalen betaler en engangssum for alle rettigheter til fremtidige visninger på alle plattformer. Organisasjonene mener dette ikke tar godt nok hensyn til hvordan programmene kan bli brukt i fremtiden.

Brevet er sendt til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og dramasjef Ivar Køhn.