Den nye avtalen om allmennkringkasting ble presentert i vandrehallen i Stortinget torsdag ettermiddag. Bare Frp av stortingspartiene står utenfor avtalen.

Stortingsflertallet går inn for å gi en kommersiell allmennkringkaster kompensasjon for å drive med nyhetsproduksjon, slik TV 2-ledelsen i klare ordelag har bedt om. Stortinget ber regjeringen om å ta initiativ til å sikre at en kommersiell tv-kanal beholder hovedkontoret i Bergen. Budskapet fra stortingsflertallet til regjeringen er kort sagt: Få opp farten.

Les også: Eriksen: - Dette gir gode rammer for NRK

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther var til stede da kulturkomiteens representanter presenterte innstillingen i ettermiddag. Han la ikke skjul på at TV 2 er tilfreds med de nye signalene fra Stortinget om framtidig kommersiell allmennkringkasting.

- Vi er veldig fornøyd med at et bredt flertall på Stortinget fortsatt ønsker en sterk kommersiell allmennkringkaster og fortsatt tilstedeværelse i Bergen. Det tar vi i TV 2 som et viktig signal. Det er viktig å sikre et godt journalistisk alternativ utenfor Oslo, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 til Kampanje.

Les mer: Vil vrake tv-lisensen og innføre NRK-skatt

Les også: TV 2: - Viktig dag for norsk mediemangfold

Gratulerte TV 2-rivalen
Han legger til:

- Det gjenstår mye arbeid før en avtale er på plass, men føringene fra et nesten samlet storting er veldig positive.

- Hvor stor er sjansen for at TV 2 inngår en ny avtale med staten om kommersiell allmennkringkasting nå?

-  Sjansen er større nå enn den var i går, smiler Årsæther.

En av TV 2s erkekonkurrenter fulgte også pressekonferansen fra tilskurerplass i Vandrehallen på Stortinget i ettermiddag: Toppsjef Trygve Rønningen i Modern Times Group, som i Norge råder over TV3, Viasat og P4. Han strakk ut hånda til Årsæther og sa:

- Gratulerer med dagen!

- Ingen reell konkurranse om avtalen
Rønningen mener at alt ligger til rette for at staten og TV 2 blir enige en avtale.

- Det er helt åpenbart at dette er skreddersøm for TV 2. Det blir ingen reell konkurranse om det kommersielle allmennkringkasteroppdraget på tv, slik flertallet på Stortinget legger opp til med denne innstillingen. Jeg synes dette såkalte forliket er ganske vagt, det er mye som sendes tilbake til regjeringen, så det gjenstår å se hvor dette ender til slutt.

- Når tror du staten og TV 2 inngår en ny avtale?

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar før en eventuell avtale med TV 2 er på plass. Nå sier kulturkomiteen at det må bli fortgang i arbeidet med en ny avtale, men hvis andre enn TV 2 skal være med å kjempe om avtalen, så skjer ikke det over natta. Det bare bekrefter at dette er skreddersøm for TV 2. TV 2 driver med kommersiell allmennkringkasting og TV 2 har hovedkontor i Bergen. Det er status nå, sier Rønningen til Kampanje.