I dag ble det kjent at Telenor, som eier Canal Digital, trekker alle reklamefilmer fra Discoverys kanaler med øyeblikkelig virkning. Det skjer et drøyt døgn etter at fristen gikk ut i forhandlingene mellom Canal Digital og Discovery om en ny distribusjonsavtale. Det var NRK Nyhetsmorgen som først meldte om Telenors manøver.

Les mer: Telenor trekker all reklame fra Discovery

Kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital avviser at de har andre motiver bak avgjørelsen enn å få mest mulig ut av reklamebudsjettet.

- Vi har ikke lenger en avtale med Discovery. Nedslagsfeltet til kanalene er dramatisk redusert og vi får ikke den samme effekten ut av reklameplasseringen som vi gjorde tidligere, sier han til Kampanje.

- Forberedt på konsekvenser
Den begrunnelsen veier ikke tungt hos kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

- Vi var selvsagt forberedt på at dette ville få konsekvenser, og foreløpige tall fra gårsdagen viser at vi nesten halverer våre markedsandeler. Det sier litt om hvilken makt og posisjon Telenor har i det norske tv-markedet, sier Skoland til Kampanje.

- Telenor er den tv-distributøren i Norge som bidrar minst til produksjon av norsk innhold, men som kontrollerer størst andel av markedet. At de nå, gjennom media, varsler at de vil kutte hele annonsebeløpet på våre kanaler viser vel bare at de er villige til å bruke sine store muskler for å forsvare sin dominerende posisjon. Påstanden om at dette ikke har noe med konflikten å gjøre, sier vel mest om Telenors troverdighet i denne saken, legger han til.

Kommunikasjonsdirektøren i Canal Digital mener maktfordelingen i konflikten ser noe annerledes ut enn den Discovery-direktøren legger opp til.

- Det er interessant å høre et av verdens største medieselskaper, som har amerikanske eiere, snakke om makt og posisjon. Discovery-konsernet er et svært amerikansk mediekonsern som de siste 15 månedene har truet tre distributører i Norden med svarte skjermer om de ikke får gjennom sine krav. I Sverige var det to distributører som fikk svarte skjermer og det varte opp i en uke. Det er hva man kan kalle en seerfiendtlig handling. Det vi gjør nå, er å forsøke å få til en løsning som gjør at kanalene kommer tilbake til en pris som ikke er urimelig for våre kunder, sier Tjønndal Pettersen.

Rammer 2,8 mill. sere
Konflikten mellom Canal Digital og Discovery dreier seg om hvor mye det Telenor-eide distribusjonsselskapet skal betale for å kunne levere Discoverys kanaler til sine kabel- og satellitt-tv-kunder. Canal Digital sitter på 45 prosent av landets tv-kunder. Det tilsvarer én million kunder og 2,5 millioner seere. I tillegg rammes Viasats kunder av konflikten, ettersom Viasat har en distribusjonsavtale med Telenor om kanalene TVNorge og Fem. Det betyr at totalt 2,8 millioner seere opplever svarte skjermer denne uken.

Les mer: TVNorge-kanalene gikk i svart hos tre millioner seere

Før helgen gikk Discovery-sjef Harald Strømme ut og hevdet at det var prisen på én kopp kaffe som veltet forhandlingene.

- Prisøkningen vi ber om fra Telenor og Canal Digital tilsvarer én kopp kaffe, per kunde, per år. Og da snakker vi ikke om den typen du får på Starbucks. Vi snakker klassisk Friele frokostkaffe servert på en bensinstasjon. Dette er hva Canal Digital mener er et urimelig krav, skriver Strømme.

Det betyr at Discovery har bedt om rundt 25 millioner kroner mer årlig fra Canal Digital. Telenor har avvist regnestykket som «kreativt».

Les mer: - Må være Norges dyreste kaffekopp