Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde har oppskriften på hvordan norsk journalistikk skal overleve: Å samle norske mediehus i en allianse mot globale konkurrenter. I et intervju med Aftenposten i dag kommer han også med en kraftig advarsel til norske mediehus om å hoppe til sengs med Facebook og Google.

- Man mister både inntekter og en god del av friheten sin. Som en varig løsning vil det ha store konsekvenser for den enkelte bedrift, sier Sunde til Aftenposten.

Les mer: Schibsted-topp vil ha felles kamp mot Google og Facebook

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet mener Schibsteds mektige styreleder sender ut nye signaler fra Norges største mediekonsern.

- Dette er jo litt nye toner fra Schibsted. Vi er alltid åpne for å diskutere viktige bransjespørsmål med andre aktører, og kanskje særlig tiltak som gir leserne bedre opplevelser. For eksempel opererer bransjen i dag med for mange ulike innloggingssystemer, sier Markussen til Kampanje.

- Har forskjellige roller og strategier
Men Dagblad-redaktøren kjøper ikke Sundes analyse av Facebook og Google uten videre.

- Schibsteds styreleder snakker om en nasjonal dugnad for journalistikk, norsk språk og kultur – et forsvarsverk mot utenlandske giganter som Facebook og Google. Og han snakker om to ulike dimensjoner – innhold og distribusjon. For å ta distribusjonen først: Selv om Facebook og Google er globale distribusjonsaktører uten eget innhold, er de også svært ulike. De har forskjellige roller og ulike strategier. Google er åpen, Facebook er mer lukket og innlogget. Det må være lov å minne om at også Schibsted for oss en global aktør og en stor konkurrent, sier Markussen.

Les også: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop

Les også: VG: - Ser med stor skepsis på Facebook

Han mener Dagbladets strategi og filosofi fungerer slik den skal i markedet.

- Vi jobber med utgangspunkt i at vi skal være åpne. Vi er eksperimentelle knyttet til teknologi, brukerdata og distribusjon. Ut fra våre forutsetninger har vi gjort noen valg og utviklet en strategi som har gitt gode resultater. Vår filosofi er at vi skal være åpne og nysgjerrige, ikke lukket og beskyttende. Dette er vår holdning også i forhold til Google og Facebook, sier Markussen.

Tviler på innholdssamarbeid med NRK
Schibsteds styreleder ønsker også et mer omfattende samarbeid mellom norske mediehus om deling av innhold og data. Markussen er skeptisk

- Jeg har litt vanskelig for å forstå hvordan det blir mer mangfold av at flere medier bruker det samme stoffet. Fra opinionen hører man heller at mediene blir for like. Ikke minst blir det  lagt merke til at Schibsteds regionaviser i betydelig grad kjører de samme sakene, sier sjefredaktøren.

Spesielt viktig er det for Ole Jacob Sunde å få med seg NRK i en norsk medieallianse. Statskanalens innhold og brukerdata er gull verd for kommersielle medier, mener han. Markussen mener et slikt samarbeid vil bryte helt med ideen om en reklamefri allmennkringkaster.

- NRK har et allmenkringkastingsoppdrag og skal tjene publikum ut fra nettopp det perspektivet. NRK skal være et public service-alternativ i forhold til oss kommersielle aktører, og da tviler jeg på at et innholdssamarbeid med oss er veien å gå.  For kommersielle aktører er det mye viktigere å konsekvent påpeke overfor politikerne at en for dominerende posisjon for NRK er en trussel mot nettopp mangfoldet, sier Markussen.

- Taler med to tunger
Sunde mener det er et paradoks at NRK laster opp på tusenvis av artikler på Facebook, men ingen på VG eller Aftenposten. Han mener NRK gir bort data til Facebook og hjelper dem med å tiltrekke seg norske brukere. Markussen mener Schibsteds styreleder har et viktig poeng.

-  Jeg er enig med Ole Jacob Sunde i at NRK taler med to tunger når det gjelder Facebook. På den ene siden snakker man alvorstungt om hvordan disse gigantene utfordrer norske medier, på den annen side er det vel ingen som laster opp så mye stoff på Facebook som nettopp NRK, sier Markussen, som likevel ikke gir noe klarsignal til en nasjonal dugnad.

Ville ha reklameallianse
Dagbladet er ikke kjent for å la seg smigre lett av flørt eller invitasjoner fra konkurrenten Schibsted. Så sent som for ett år siden gikk Schibsted-ledelsen ut på Kampanje og oppfordret medierivaler til å bli med på en reklameallianse mot Facebook og Google. Verken Dagbladets ledere eller andre mediehus tok bølgen av invitasjonen.

- Jeg skulle ønske at dette initiativet kom tidligere. For to-tre år siden ble det jobbet med to prosjekter.  Det ene var at vi gjennom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) diskuterte muligheten for en publisiststyrt, felles børsordning i Norge. Dette ble det relativt raskt klart at ikke var noen farbar vei. Schibsted arbeidet med egen plattform for dette i sitt konsern og ville ikke være med på diskusjonen om en felles løsning, sa kommersiell direktør Per Brikt Olsen i Dagbladet til Kampanje i fjor.

Dagbladet var blant medieaktørene som i stedet valgte å inngå en langsiktig avtale med Google. Det har da i praksis blitt slik at Google DFP-løsningen er i bruk hos mange. Dette igjen muliggjør koordinerte og målrettede kjøp på tvers av for eksempel Aller, Dagbladet, TV 2, Nettavisen og Klikk.no.

Les mer: Schibsted vil ha norsk reklameallianse

- Misvisende å peke på Google og Facebook
I 2012, da Konkurransetilsynet ville undersøke Google og Facebooks makt i det norske mediemarkedet, uttalte John Arne Markussen til Kampanje at han var lei av at Schibsted og daværende A-pressen til stadighet utpekte Google og Facebook som farlige konkurrenter.

- Dette er ikke medier i tradisjonell forstand. Dagbladet er en betydelig digital aktør og vi konkurrerer i langt sterkere grad med A-pressen og Schibsted. Det er helt misvisende å peke på Google og Facebook som konkurrenter i det norske mediemarkedet, sa Markussen den gangen.

Les mer: Vil undersøke Facebook og Google