Ikke nok med at skjermene gikk i svart for tv-seerne; nå kommer det også en høyere faktura fra Canal Digital som resultat av forhandlingene. Det er seerne som må betale regningen.

På pressekonferansen torsdag, da den nye avtalen ble kjent, var begge parter opptatt av å understreke at enigheten mellom dem kommer folket til gode - ikke minst fotballfolket som slipper de høye betalingsmurene.

Les mer: Telenor: - Har hatt en tøff internasjonal motpart

Samtidig måtte Canal Digital medgi at dette koster fordi de er kommet Discovery og TVNorge i møte, noe som må tas inn i det endelige produktregnskapet. «Fremtidige prisjusteringer er naturlig,» skrev Canal Digital på Facebook, og Canal Digital-sjef Ragnar Kårhus bekreftet at det vil innebære prisøkninger. Han ville ikke si noe om når de kommer eller hvor store økningene kommer til å bli.

- Vi har ikke alle fasettene rundt hva det vil bety for pris, men vi er trygge på at kundene skal se at prisen står i forhold til tilbudet, sa han under pressemøtet.

- Et sprøtt marked
BI-professor Peggy Brønn tror ikke kundene skjønner hvorfor dette skjer

- Dette er et helt sprøtt marked, og ett som kundene virkelig ikke forstår. Det vil være svært vanskelig for disse selskapene å forklare hvorfor de må øke prisene for å møte sine egne behov, sier hun til Kampanje.

Harald Strømme i Discovery mener det er naturlig at de som innholdsprodusent får betalt for at de satser på norsk innhold. Han har flere ganger understreket at de har doblet investeringene i norsk tv-underholdning de siste årene og må sikre investeringene fremover også.

Brønn mener det er utrolig enkelt å skifte leverandør hvis kundene ikke er fornøyde med prisen på tv-pakkene.

- Spørsmålet er selvsagt hva markedet kan tåle og om kundene vil skifte til andre kabelpakker basert på pris. Et stabilt tilbud er enormt viktig og også innholdet i pakkene. Jeg er selv Canal Digital-kunde og betaler helt opp til grensen av hva jeg er komfortabel med. Dette er et produkt som det er utrolig enkelt å bytte ut, mener BI-professoren.

Tror omdømmet er intakt
Til tross for tapte seere og kunder i starten av februar, da de 13 kanalene gikk i svart, tror hun ikke partene har tapt noe særlig i anseelse og omdømme. Hun anslår at kundene skjønte dette ville bli en kortvarig konflikt, fordi ingen av de to virksomhetene ville hatt råd til holde ut særlig lenge.

- Det var mer et scenario hvor kundene kunne si; 'fortell oss når dere er ferdige med å krangle, så vi kan gå tilbake til å se på TV-kanalene deres.' Jeg tror ikke dette har skadet virksomhetene eller omdømmet deres i særlig grad. Men det kommer jo helt an på hvor avhengige kundene er av doser med Discovery og TVNorge. Og ikke minst, følelsen av at noe liknende faktisk kan skje igjen i fremtiden, sier Peggy Brønn.