Amedia-avisen Drammens Tidende markerer i dag 20.000 digitale abonnenter med sprudlevann og jubelbilder i sosiale medier. Knappe to år etter at ansvarlig redaktør Kristin Monstad og administrerende direktør Victoria Schultz tok over ledelsen koster de på seg en liten feiring samtidig som de konstaterer at det kontinuerlige fallet i antall abonnenter etter toppåret 2002 har kommet til et foreløpig opphold.

- Vi er flere aviser i vårt konsern som er i ferd med å snu den negative trenden. Vi ser nå at vi etter en veldig bevisst innholdsstrategi, der vi legger mer bak plussløsningen samtidig som vi har om lag de samme tallene på den åpne trafikken, har fått veldig god effekt, sier Monstad til Kampanje.

Les også: Hun blir Amedia-direktør

Etter å ha nærmet seg 50.000 abonnenter i toppåret 2002 ser tallet nå ut til å stabilisere seg på drøye 24.000. Digitalsalget økte med 384 prosent i fjor og kompenserer for fallet på papir.

De gode nyhetene feirer de med en betydelig redusert redaksjon. DT budsjetterte med 57 årsverk i 2014 og har redusert med 38 prosent til 35 årsverk.

- Da vi startet nedbemanningen våren var vi 47 årsverk, så i rene hoder er det ikke så mange som har gått. Uansett er det en ekstrem stor omstilling i et ekstremt tempo. Det har vært knalltøft, ikke minst for alle de som har tatt sluttpakker og gått. Likevel må det være lov for oss å glede oss over at pilene peker i riktig retning. Både Victoria og jeg er kjempestolte over resultatene vi skaper sammen med gjengen som er igjen og har valgt å bli med videre i denne tøffe tiden, sier hun til Kampanje.

Samtidig henter DT den gamle logoen med de gotiske bokstavtypene fra papiravisen til nettsiden for første gang.

«Kanskje var det en forestilling om at de gotiske bokstavene ikke passet med den nye tid, som gjorde at de ikke fikk lov å bli med da Drammens Tidendes nettavis www.dt.no ble lansert i 1998. For gammel storhet er ingen garanti for fortsatt suksess,» skriver Monstad i en kommentar på DT.no.

- Er dere mer optimistiske nå enn for 1-2 år siden?

- Vi har fornyet håp og tro på digital leserbetaling, men ingen av oss har knekt koden ennå. Vi er ikke naive. De underliggende trendene for annonseinntekter er veldig krevende, men vi når våre budsjetter og vel så det, men vi er ikke i en situasjon der vi kan slutte å se på kostnadsnivået vårt. På den ene siden må vi feire alle seirene, og på den andre siden må vi fortsette å justere kostnadene.

- Vil mediehus som dere i et veldig konkurranseutsatt område som Oslo og omegn kunne overleve?

- Ja, utvilsomt. Vi er Norges nest eldste nålevende lokalavis og har holdt på siden 1832. Vi tar 184 nye år, men det er ingen tvil om at DT har en krevende geografisk posisjon med nærheten til Oslo og ikke minst har vi en del konkurrenter lokalt, som mange andre lokalaviser ikke har, men vi lever godt med den konkurransen.

- Hvor har dere satt lista for 2016?

- Vi finjusterer flere av målene for digital vekst for tiden. Målet er å finansiere journalistikken og journaliststillinger, det jobber vi beinhardt for å oppnå. Vi kommer til å sette oss hårete mål for året vi er inne i.

Jubelscene: Drammens Tidendes fotograf stod klar da antall digitale abonnenter bikket 20.000.