VGs digitalredaktør Ola Stenberg er blant de mange norske og nordiske medielederne som befinner seg i London for å møte Facebook. Temaet for dagen er Facebooks publiseringssystem Instant Articles, som skal gi leserne en sømløs nyhetsopplevelse på Facebook, i bytte mot å beholde leserne på teknologigigantens egen plattform.

På møtet får mediene mulighet til å bli en del av beta-versjonen av Instant Articles, som Facebook forventer å lanseres i full versjon i løpet av første halvår.

Les mer: - Instant Articles kommer i første halvår

Det er en invitasjon VG vil takke ja til, forteller Stenberg.

- Jeg har tidligere sagt at vi ønsker å teste dette for å få en bedre følelse av hva det er og hva det kan gjøre for deler av VGs innhold. Så må tiden og erfaringen vise hva vi gjør videre, sier han til Kampanje.

- Får spørsmål om sensur
VG-redaktøren er likevel ikke bare fornøyd med svarene han har fått fra Facebook så langt i dag.

- Hvilke spørsmål er fortsatt ubesvart?

- Det blir reist spørsmål her i dag rundt Facebook og deres sensurering av innhold. Når VG legger ut et bilde fra serien «Mammon» som viser en naken kvinne, så er det en del av vår omtaleav norsk kultur. Dersom det blir fjernet fra Facebook, så kan ikke medier akseptere det. Vi er totalt avhengig av en fri presse og av ytringsfrihet. Jeg vil si at Facebook inntil videre ikke svarer godt nok på det. Det tror jeg alle som driver med journalistikk er enige om.

Artikkelen fortsetter etter bildet.


På frierferd: Facebook har samlet nordiske medieledere i London for å gi en innføring i fordelene ved Instant Articles. Foto: Ola Stenberg/VG.

Aller Media: - Brukerne bestemmer
Digitalredaktør Jan Thoresen i Aller Media er forsiktig optimist når Kampanje snakker med han i en av pausene. Også Aller Media har meldt seg på betaversjonen.

- Det er brukerne som bestemmer. Dersom dette er noe de vil ha og det fungerer bra for oss, så gjør vi det. Hvis ikke, så legger vi det ned, sier han til Kampanje.

Thoresen mener Stenberg løfter frem et viktig poeng.

- Det er en helt reell problemstilling at Facebook kan stoppe ting på sine plattformer som redaktørene har lyst til å publisere, men de kan ikke stoppe det på våre plattformer.

Les også: - Instant Articles kommer til å forandre internett

- Ikke en «showstopper»
- Kan dere akseptere det?

- Dette er ting vi ønsker å påvirke, men det er ikke en «showstopper». Det er en kompleks utfordring å lage en policy som fungerer i hele verden. Det er veldig lett for oss å omgå dette, og om vi har et bilde eller en tekst som bryter med policyen, så får vi distribuert det.

- Hva er den største fordelen med Instant Articles?

- Det blir spennende å se om en sånn nedstrippet artikkelmal gjør leserne mer engasjert og om det gir mer trafikk og penger.

- Er det betydelige inntekter å hente her?

- Den beste måten å finne ut av det er å teste, som vi har tenkt til å gjøre.

Ikke mye nytt: Jan Thoresen forteller at Facebook ikke har fortalt medielederne så mye de ikke visste fra før om Instant Articles.