Jarle Hrafn Grindhaug og Erik Fossum har tatt sluttpakke i Dagbladets nettselskap DB Medialab og får med seg spillnettstedet PressFire.no på lasset.

- I fjor høst sa vi til ledelsen til Aller Media at «enten må vi satse på PressFire.no eller så må vi finne en annen løsning». Digitaldirektør Stephan Granhaug fortalte at han egentlig kunne tenke seg å satse, men at det av strategiske grunner ikke var aktuelt. Da tenkte vi at det kunne være en mulighet til å ta med Pressefire ut av Aller og Dagbladet. Etter en del samtaler ble vi enige, forteller Jarle Hrafn Grindhaug i PressFire.no til Kampanje.

Kåret til årets nisjenettsted
Han var en av gründerne da spillnettstedet ble startet i 2008. Pressfire.no ble kjøpt av Berner New Media, med daværende digitaldirektør Even Aas-Eng i spissen, på slutten av 2010. Siden da har PressFire vært en del av Dagbladet, som ble kjøpt av Aller Media i 2013. PressFire ble kåret til årets nisjenettsted av Mediebedriftenes Landsforening i 2013 - foran Godt.no og Urørt.no.

Nettsiden har vært en suksess, og hadde på det meste over 700.000 unike lesere i én og samme måned. Det gjorde nettstedet til det største av sitt slag i Norden. Også innenfor e-sport og eventer har PressFire gjort det sterkt.

Grindhaug skal sammen med kollega Erik Fossum eie og drive PressFire.no fremover. Fossum var først journalist i Dagbladet og PressFire.no, men begynte etter hvert å jobbe med den kommersielle driften av de tre spillsidene til Dagbladet: PressFire, Start.no og 123spill.no. Han blir nå daglig leder i det nye selskapet PressFire AS.

Flere medier har gitt opp spilljournalistikken
- Det er vi to som har jobbet i PressFire, sammen med en haug med frilansere. Vi har hatt klokkertro på PressFire hele veien. Det er en del ting vi har lyst til å gjøre, men som har vært vanskelig å få til i en stor mediebedrift som må prioritere andre utfordringer, sier Grindhaug.

Før jul skrev han artikkelen "Nå er det krise for spilljournalistikken". Bakgrunnen var at flere store mediehus droppet sine satsinger på dataspill. Etter ni sesonger og 117 episoder var det nylig slutt for programmet Level Up på VGTV. Også Aftenposten har kastet kortene og PressFire var i spill som følge av kuttene i Aller Media og Dagbladet.

- Det er litt ironisk at jeg sitter en arbeidsgruppe, satt ned av Stiftelsen Fritt Ord, som skal sette spill som kulturuttrykk på agendaen når alle legger ned. Ved å overta Pressfire.no ser vi en mulighet til å beholde og sikre markedet for spilljournalistikken. Samtidig blir det lettere for oss å snu oss rundt når støttehjulene nå er tatt av, sier Grindhaug.

- Har hatt utfordringer med adblock
- Er det økonomisk bærekraftig?

- Vi hadde ikke giddet dette her om det ikke var fordi vi har en konkret plan og troen, men i likhet med andre teknologinettsider har vi hatt med utfordring med adblock. Nå som vi står alene, er det lettere for oss å prøve ting som kan bremse trenden hos oss.

- PressFire har aldri vært et tapsprosjekt, legger Fossum til.

- Snarere tvert imot. Vi har et nær ferdig rigg til både e-sport og videre redaksjonell satsing som gjør at vi ser lyst på fremtiden. Vi har mange planer, veldig mye erfaring med det vi gjør og ikke minst god tid.

- Skilles som venner
Aller Media beholder en liten andel av selskapet Pressfire.

- Vi skilles som venner og vi synes det bare er hyggelig at de vil beholde noen aksjer i selskapet. Det viser bare at de har tro på oss fremover. Vi har bare gode ord å si om Dagblad-kulturen. Vi visste ikke hvordan det ville bli da vi fikk plass i Dagbladets kulturredaksjon i 2011, men det har vært hyggelig og lærerikt fra første dag. Dagblad-desken har vært utrolig flinke til å håndtere vårt stoff.

Nå står flytting inn i nye kontorer i sentrum for tur, og det skal jaktes på samarbeidspartnere. I mellomtiden drives nettsiden som vanlig.

Les også: Aller Media-sjefen utelukker ikke nye kutt