Strømmegiganten Netflix strammer inn på folks muligheter til å få tilgang på innhold fra andre regioner enn der de selv bor.

Netflix bedyrer at endringen ikke er noe som selskapet selv har ønsket å gjøre på eget initiativ, og lar det skinne gjennom at det er rettighetshaverne bak filmene og TV-seriene som står bak:

– Hvis alt innholdet vi tilbyr var tilgjengelig globalt, ville det ikke ha vært noen grunn til at våre abonnenter bruker proxyservere eller antiblokkeringsmekanismer, sier Netflix visepresident for innholdstjenester, David Fullagar.

I Norge er det mange Netflix-kunder som bruker VPN-løsninger eller DNS-tjenester for å lure Netflix til å tro at man er i USA, slik at man får tilgang på innhold som er ment kun for det amerikanske markedet. I løpet av de kommende ukene skal Netflix innføre sperrer for slike tjenester.

– Til sjuende og sist er vårt mål å tilby en tjeneste som er stort sett lik over alt i hele verden. Men bruk av VPN-løsninger og DNS-tjenester for å lure systemene er brudd på Netflix' brukeravtale, fordi det foreligger lisensrestriksjoner på TV-serier og filmer, uttaler en talsperson for Netflix.

Analytiker Brian Blau i analyse- og rådgivningsselskapet Gartner påpeker at Netflix er pålagt å følge opp lisensregelverket som innholdsprodusentene har inngått, og tilby innhold kun i de geografiske regionene som produsentene gir tillatelse til.