Nyttårshelgen stod i NRKs tegn, og det til tross for at en av Norges mest omtalte krimserier ikke levde opp til seertallene for to år siden.

692.000 så premieren på sesong to av «Mammon» i går. Det ga en andel på 37,9 prosent.

997.000 så premieren på første sesong for to år siden. Årets premiere hadde altså 300.000 færre seere på lineær-tv.

Nett-tv kan løfte seertallene
Tar man med nettseing og repriser hadde hele første sesong et snitt på over 1,2 millioner nordmenn.

- «Mammon» starter med færre seere enn premieren gjorde for to år siden, men samtidig har mye skjedd med tv-seing, spesielt på dramaserier, de siste to årene. Vi vet egentlig ikke hvor mange seere den første episoden får i løpet av de første uken, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

- Kan seertallene komme opp på samme nivå som i 2014 med opptak- og nettseing?

- Det vet vi egentlig ikke. Det som er mest relevant å sammenligne med er «Broen», som hadde 200.000 på opptaksseing og 100.000 på nett-tv, uten at vi vet om «Mammon» vil ha samme tall.

Andre sesong av «Mammon» har blitt møtt med stående applaus fra deler av pressen. Aftenposten ga terningkast seks, som de begrunner med at dramaserien «er fullt på høyde med det beste nordisk tv-krim har hatt å by på de siste årene». VGs tv-anmelder mener sesongpremieren står til terningkast fem. Dagbladets anmelder var helt uenig og ga terningkast to.

Les mer: - På høyde med det beste av nordisk tv-krim

Flere milliontall
NRK fikk likevel en pangstart på tv-året med «Anno», «Mesternes mester» og vintersport. 805.000 så fredagens premiere på «Anno». Det er noe lavere enn fjorårets premiere, som ble fulgt av 886.000. Andelen ble på 48,3 prosent.

Deretter gikk det slag i slag med nye episoder lørdag og søndag, og tallene viser at interessen bare økte i løpet av helga. Lørdagens episode hadde 826.000 seere. På søndag var det hele 891.000 som fulgte realityserien. Det ga en andel på 52,2 prosent.

Kongen på tv-haugen, og mest sett i helgen, er «Mesternes mester», som hadde hele 1.188.000 seere på lørdagens premiere. Det ga en andel på 66,4 prosent og er tidenes beste premiere for konseptet.

Også Tore Strømøy var på sporet av milliontall i helgen. Lørdagens premiere på «Tore på sporet» samlet 952.000 seere.

I tillegg sørget Tour de Ski og hoppuka for at NRK hadde en jerngrep på seerne gjennom hele tv-døgnet. Den mest sette sendingen fra Tour De Ski var søndagens jaktstart for kvinner, som ble sett av 1.051.000 nordmenn. Det ga en andel på 82,3 prosent. 955.000 så fellesstarten for menn dagen før. Det ga en andel på 75,2 prosent. 920.000 så søndagens jaktstart for menn.

Søndagens sending fra hoppuka i Innsbruck samlet 886.000 seere foran tv-skjermen.

- Hellige tv-dager
- Januar er høytid for tv-seing i Norge, og disse første dagene er de helligste dagene av tv-høytiden. Da er det viktig for oss å være til stede med tilbud til publikum som de setter pris på, sier Tolonen om helgas seertall.

Et svakt reklamemarked i januar gjør at de kommersielle kanalene venter med å sette på sine første produksjoner. Dermed får NRK dominere stort på årets første dager.

- Det er en kombinasjon av veldig mye tv-seing, lite konkurranse fra de kommersielle kanalene, men sist men ikke minst innhold som er populært hos seerne, sier Tololen.