Serien «Making a Murderer», som ble sluppet på Netflix 18.desember, har tatt verden med storm. 

Gjennom ti episoder, som er på drøye 60 minutter hver, får vi servert historien om hvordan bilopphuggeren Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey blir dømt til livstid i fengsel for drapet på Teresa Halbach.

I første episode blir vi tatt med tilbake til 2003, året Avery kommer ut fra fengsel etter å ha sonet 18 år for en voldtekt han ikke begikk. Han er i ferd med å saksøke politi- og påtalemyndighetene i Manitowoc, Wisconsin for 36 millioner dollar. Årsaken er at Avery og hans advokater mener det har blitt sett bort fra spor som pekte på at Avery var uskyldig i rettssaken om voldtekten. Midt i denne prosessen blir han utpekt som hovedmistenkt for drapet på Halbach. 

Asbjørn Slettemark har anmeldt serien for Aftenposten, og skriver blant annet:

«Det går ikke mange minutter av de ti episodene før Making a Murderer introduserer ideen om at noe er hakkende galt i rettssystemet i Wisconsin. Politiets metoder fremstår tvilsomme og hevngjerrige, bevis dukker opp ut av det blå, DNA-bevis blir beleilig kontaminert, blodprøver tukles med, og den lokale anklageren, Ken Kratz, legger føringer for etterforskere og teknisk personell. Avery skal tas, er beskjeden».

Serien har rystet, sjokkert og rørt en hel verden. Også i Norge har serien fått massiv mediedekning.

Det er de amerikanske dokumentarfilmskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos som har laget serien. Filmskaperne har fulgt rettsprosessen i hele ti år. 

I april kommer de til Norge for å snakke om serien på Skup-konferansen.

- Det er med stor glede vi i Skup-styret kan røpe at de to dokumentaristene har sagt ja til å komme til vår årlige konferanse. Deltakerne på Skup-2016 vil få et unikt innblikk i deres journalistiske arbeidsmetoder og strategien som ligger bak den helt uventede og oppsiktsvekkende Netflix-suksessen. Det kommer til å bli trangt om plassen i Oseberg kulturhus på konferansehotellet i Tønsberg, når denne seansen starter, sier styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup i en pressemelding.

- Netflix-serien er akkurat nå et av de heteste diskusjonstemaene i journalistkretser over hele kloden. Serien inneholder masse gode grep og fremragende journalistikk som norske kolleger kan la seg inspirere av.  Making a Murderer er den hittil sterkeste produksjonen innen såkalt true crime, et knapt år etter at radiopodcasten Serial nærmest revolusjonerte denne sjangeren, legger han til.