I dag skriver Kampanje at Google og Facebook blir enda større og mektigere i det norske reklamemarkedet i 2016. Det viser nye prognoser for gigantenes omsetning i Norge, laget av Dentsu Aegis og Iprospect.

Les mer: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (krever innlogging)

Selv om Google med god margin er blitt landets største reklameselger, avfeier toppsjef Jan Grønbech kontant at selskapet truer norske mediers eksistens. I Kulturdepartementets lokaler i Akersgata arrangerer i dag det regjeringsoppnevnte Mediemangfoldsutvalget et innspillsmøte om nettopp norsk mediemangfold. Utvalget spør: «Hva er de største truslene mot norsk mediemangfold i årene fremover?»

- Google påvirker mangfold i liten grad
Grønbech benytter sjansjen til å skyte tilbake under seminaret:

- Den største trusselen mot mediemangfoldet er at det finnes et utvalg som tror de har noen som helst påvirkning på mediemangfoldet. Det eneste som kan komme ut av det, er at Norge bestemmer seg for å opprettholde NRKs finansieringsmodell, noe jeg som privatperson håper på det aller sterkeste,  sier Grønbech foran utvalgets leder, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, og utvalgsmedlemmer som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes.

- Men poenget er at man kan ikke regulere seg til kvalitetsjournalistikk, sier Google-sjefen.

Grønbech mener Google-makten er betydelig overdrevet.

- Vår eksistens påvirker mediemangfoldet i ganske liten grad. Mange lokalaviser får over 20 prosent av sin trafikk gjennom Google.

- Har holdt medier kunstig i live
Han påpeker at norsk mediebransje gjennom flere år har vokst betydelig, tross konkurransen.

- Norsk mediebransje har nytt godt av god økonomi og har hatt sterk vekst i over 20 år. Ingen land i verden har høyere kontaktpriser enn det Norge opererer med. Dette har ført til at man lenge har kunnet holde kunstig liv i en del mediebedrifter som i andre land ikke ville hatt mulighet til å klare seg med det antallet lesere og seere, sier Google-sjefen.

Han mener også norske, kommersielle mediebedrifter har hatt gode tider lenge.

- Norsk mediebransje omsetter i dag for for rundt 20 milliarder kroner i reklame. Dette er cirka 4.400 kroner per person over 13 år. Også dette er desidert i verdenstoppen. Men at du tok deg godt betalt i går betinger på ingen måte at du har rett eller klarer å gjøre det samme i morgen. Vi står overfor et gigantisk paradigmeskifte som vil omfatte alle bransjer, sier Grønbech. 

- Mangfold bestemmes av etterspørsel
Han går ikke med at mangfoldet er under press.

- Det har aldri vært større mangfold blant medier enn nå og det kommer bare til å bli større, sier Grønbech, som ikke tror Mediemangfoldsutvalgets konklusjoner vil spille noen stor rolle fremover.

- Uansett hva dagens utvalg bestemmer seg for, vil aldri dagens 16-åringer få bruk for en fjernkontroll, de vil aldri lese en papiravis. Ikke i dag, ikke neste år og alle fall ikke om ti år. For om ti år vil det ikke være én eneste papiravis igjen. Dette er ikke bra, dette er ikke dårlig, men det er bare sant. Mangfold i mediene vil bare bestemmes av én eneste ting: Etterspørsel. Det er ikke opp til utvalget eller Google eller Stortinget, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Refses av Google-sjefen: Mediemangfoldsutvalgets medlemmer, fra venstre: Lars Petter Øyen underdirektør i Kulturdepartementet (en av to i sekretariatet), Olav T. Sandnes, Ellen Altenborg, Randi Øgrey, leder for utvalget Knut Olav Åmås, daværende kulturminister Thorhild Widvey, Thor Gjermund Eriksen, Hildegunn Soldal, Hilde Eika Nesje og Gunnar Stavrum. Ivar Rusdal og Hallvard Moe var ikke til stede på pressekonferansen. Foto: Wenche Nybo/Kulturdepartementet

- Trussel mot annonseinntektene
Aftenpostens publisher, Espen Egil Hansen, tegner - ikke overraskende - et helt annet bilde av konkurransen om inntektene.

- Den største trusselen mot mediemangfoldet er etter mitt skjønn framveksten av av en håndfull globale aktører, som kan defineres som altomfattende digitale globale plattformer. Disse selskapene har på kort tid ikke bare overtatt store deler av annonsemarkedet, men går inn i alle typer virksomhet. Det tok bare Apple noen måneder å få ti millioner abonnenter fordi de har en kraftfull plattform. På kort sikt er disse globale gigantene en trussel mot annonseinntektene til de kommersielle mediene. Jeg tror lokalpressen vil være mest sårbar og vil bli hardest rammet. I et litt bredere perspektiv er disse selskapene i ferd med å opparbeide seg makt og posisjon med problemstillinger langt ut over mediepolitikken, sier Hansen.

 Mener betalingsmurer svekker mangfoldet
Tidligere programredaktør i TV 2, Ivar Steen-Johnsen,  jobber i det norske YouTube-nettverket Nordic Screens. Han mener det er noe helt annet enn Google og Facebook som truer mangfoldet. Han er bekymret for betalingsmurene.

- Den mest akutte trusselen mot medimangfoldet er norske mediebedrifters etablering av betalingsmurer på nett. Dette er innhold som har vært gratis på nett i 20 år, sier Steen-Johnsen, som lever av å servere gratis videoinnhold finansiert av reklame.

At norske kommersielle mediehus til stadighet angriper NRKs konkurransemakt, gjør også Steen-Johnsen bekymret.

- En annen trussel mot mangfoldet er felttoget mot, eller opptattheten av å få svekket, NRK. Lykkes de, er resultatet bare at norsk mediemangfold blir svekket, for dette vil ikke gjøre at det går bedre for de andre, sier Steen-Johnsen.