De etablerte mediene stikker av med over halve potten i stiftelsen Fritt Ords første bidrag til kvalitetsjournalistikk.

– Ambisiøse journalistiske prosjekter krever store midler. Når inntektene svikter selv i de mest suksessrike mediene, er det viktig for oss å bidra, sier direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord til Klassekampen.

Stiftelsen har satt av 30 millioner de neste tre årene for å bidra til kvalitetsjournalistikk. Det er Dagbladet, Nettavisen, Ny Tid og Bergens Tidende som har stukket av med mer enn halvparten av potten på 10 millioner kroner i den første runden.

NTB fikk en halv million kroner fra Fritt Ord til et prosjekt om klima.

Åmås understreker at også uetablerte journalister har mottatt støtte.

– Vi ser en økning i søknader fra «start-ups» og gründervirksomheter. De består gjerne av folk med tung journalistisk erfaring som slår seg sammen med teknologer, sier Åmås.