NRK ble fjorårets store tv-vinner med en andel på 40,4 prosent av alle seerne over 12 år. Det er 2,8 prosentpoeng mer enn året før. TV 2-gruppen gikk nesten like mye tilbake. Også Discovery mistet terreng, og MTG ble dermed den eneste kommersielle aktøren som kunne vise til vekst.

Les mer: NRK ble årets tv-vinner

Men tv-markedet endrer seg raskt og bildet vil trolig se annerledes ut når regnskapet for 2016 gjøres opp, tror tv-sjef Thomas Høiby i mediebyrået Mindshare.

Fra 10. juni til 21. august inviterer nemlig TV 2 til en sportsfest med visningsrettigheter til både Tour de France, sommer-OL i Brasil og fotball-EM i Frankrike, som de riktig nok deler med NRK. Det vil trolig være nok til å hente tilbake andelen de tapte i 2016.

- Vil være utslagsgivende
- Jeg tror nok det vil utgjøre så mye at de tar tilbake det de tapte i år, spesielt mot NRK som har relativt bra med seing i sommermånedene. Det er tre store arrangementer som overlapper og som vil være utslagsgivende når vi tar oppgjøret for 2016, sier Høiby.

- I hvertfall når det er snakk om seing for hele befolkningen over 12 år.

I tillegg til høye seertall i sommer, kan seerne fort bli værende på TV 2-kanalene utover høsten, sier Høiby.

- TV 2 får en promokraft som gjør at de vil ha en effekt også i etterkant av dette. Det har også veldig mye å si for de digitale løsningene. Det er en ypperlig måte å få det frem på.

- NRK blitt mer kommersielle
Også forhandlingssjef Dag Ormåsen i Starcom mener forutseningene ligger til rette for at TV 2 vil kunne bite hardt fra seg.

- Med disse arrangementene vil TV 2 styrke seg mot 2015, og de vil helt garantert styrke seg i juli og august. For styrke seg totalt er de avhengig av å opprettholde seg noenlunde i de andre månedene, og av det jeg har sett, så ser de ligger på linje med hva de har hatt i 2015, sier han til Kampanje.

Ormåsen mener samtidig man ikke må undervurdere NRKs styrke ved inngangen av året. I nyttårshelgen hadde NRK seks sendinger med mer enn 900.000 seere, godt hjulpet av vintersport, til tross for skuffende «Mammon»-tall.

Les mer: «Mammon» mistet 300.000 seere

«Mesternes mester» hadde 1.188.000 seere på premieren, mens «Anno» hadde 891.000 seere på søndagens episode.

- Det er NRK som har vært den største konkurrenten til både TV 2, Discovery og MTG i 2015. Nå kjører de i gang med både «Mesternes mester» og «Anno». «Anno» er en type programkonsept som ville vært utenkelig på NRK for bare få år siden, Det er helt klart et grep fra NRK for å ta tilbake andeler. De har blitt mer kommersielle i sin programmering de også, sier han.

Også Høiby tror NRK nok en gang blir en tøff konkurrent selv med færre sportsarrangementer, men mener de kommersielle kanalene står bedre skodd til å møte konkurransen i år.

- NRK starter like sterkt som i fjor med store konsepter som de kjører på før de andre får snudd seg. Jeg misliker styrken NRK kommer med, men det ser ut som de kommersielle kanalene lærte av NRKs tøffe start i fjor og at de kommer tidligere enn noen gang på ballen. De har et bedre forsvar tidlig på året.

- Utfordrende for Discovery
Selv om Discovery i løpet av det foregående året har sikret seg rettigheter som OL og Tippeligaen, er det ingen av disse som slår inn i 2016. Det kan gjøre det utfordrende å skape ny vekst, tror Ormåsen. I fjor var første gang på fem år at kanalgruppen mistet andeler.

- Det blir absolutt utfordrende for Discovery. De må levere knallbra på vanlige lokale produksjoner for at de skal oppnå vekst når man vet hva som kommer av sportsrettigheter, sier Ormåsen.

Han spår ny vekst for MTG i første halvår.

- MTG hadde ikke en spesiell god vår i fjor. I år starter de med håndball-EM for herrer og gjør Norge det bra i det mesterskapet vil de få en pangstart, sier han.

Høiby tror håndball-EM på TV3 i januar kommer på riktig tidspunkt for kanalen. Etter flere år uten sport på TV3, skal alle Norges kamper i herrenes håndball-EM i januar og damens håndball-EM i desember sendes på TV3.

- EM på MTG vil øke deres seerandeler i perioden og vil gi dem en god inngang på året samtidig som det blir deres forsvar mot NRK, sier han.

Les også: Kjelling skal løfte TV3-håndball