Den svenske mediegiganten Bonnier selger den danske finansavisen Børsen til mediehuset JP/Politikens Hus for 800 millioner danske kroner. Det tilsvarer litt over én milliard norske kroner. 

Børsen er et av Danmarks eldste medier og ble grunnlagt i 1896. Bonnier kjøpte 49 prosent av Børsen i 1969 - og kjøpte hele avisen i 1996. JP/Politikens Hus er et av Danmarks største mediehus og driver blant annet de tre dagsavisene Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Politikens Hus og Jyllands-Posten ble slått sammen til et mediekonsern i 2003. JP/Politikens Hus er eid av Jyllands-Posten Holding (50 prosent) og A/S Politiken Holding (50 prosent).

Bonnier er fornøyd med prisen og at salget fyller opp krigskassa:

- Dette er en meget bra handel for Bonnier. Gjennom salget mobiliserer vi ressurser for å fortsette investeringer og oppkjøp innen områder der vi ser muligheter for vekst og større avkastning. Det styrker oss i arbeidet med å øke vår andel av nye, primært digitale, inntekter fra 15 prosent i fjor til 50 prosent 2020, sier Tomas Franzén i en pressemelding fra Bonnier.

Før jul ble det kjent at Bonnier skal spare to milliarder kroner fram till 2018. Det skal skje gjennom å kutte kostnadene i tradisjonelle medier, effektivisere og spare gjennom innkjøpssamarbeid, skriver Resumé.

Pengene som Bonnier skal spare skal skal brukes på utvikling av nye, digitale inntektskilder. Bonnier har planer om å teste flere nye forretningsområder de neste fem årene enn de har gjort de siste femti år. Inntektsandelen fra digitale forretninger skal opp fra 20 prosent i dag til 35 prosent i 2018 - og videre opp til 50 prosent i 2020, ifølge planene.

Les mer: Bonnier skal kutte to milliarder

I årene 2012-2014 kunne Børsen bokføre tre rekordresultater på rad. Børsen har vært under kraftig omstilling og det meste handler om å styrke seg digitalt og skape nye inntektsstrømmer. Mediehuset driver i tillegg til papir- og nettavisen Børsen også Børsen Associated Media (BAM), som samler danske Dagens Medicin, e-learningvirksomhet og digitale lærebøker for ledelse.

Børsen har et papiropplag 48.000 eksemplarer i snitt som når rundt 150.000 daglige lesere. Nettutgaven har 20 millioner sidevisninger per måned.