Det pågår beinharde forhandlinger mellom amerikanskeide Discovery og Telenor-eide Canal Digital om distribusjon av tv-gigantens kanaler via kabel og satellitt. Hvis ikke partene kommer til enighet innen midnatt søndag, vil kanaler som TVNorge, Max, Vox, Fem og Eurosport Norge gå i svart på skjermene til alle Canal Digitals kunder. Forhandlingene gjelder hele Skandinavia.

Det betyr at rundt én million tv-husstander er i dag Canal Digital-kunder og det tilsvarer nesten 50 prosent av det norske tv-markedet. Cirka 2,5 millioner seere blir rammet av tv-striden mellom Canal Digital og Discovery. Også i Sverige vil rundt to millioner seere rammes av en eventull full konflikt mellom partene.

- Håper vi finner en løsning
- Vi er ennå i forhandlinger med Telenor, og vi håper i det lengste at vi skal finne en løsning. Jeg kan dessverre ikke si så mye mer akkurat nå, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery til Kampanje.

De 13 kanalene som kan forsvinne fra Canal Digital er: TVNorge, FEM, MAX, Discovery Channel, TLC, VOX, Eurosport, Eurosport Norge,Animal Planet, Discovery Science, Discovery World, ID: Investigation Discovery og Discovery Showcase HD.Dettegjelder for kunder av både Canal Digital Kabel og Canal Digital Satellitt, samt TV-abonnenter tilknyttet Telenor IPTV.

- Dette er en situasjon vi i det lengste ønsker å unngå. Vi vet at dersom alle våre kanaler forsvinner fra Canal Digital, kan dette få konsekvenser både for seere, annonsører og store deler av det norske produksjonsmiljøet. Vi har derfor et behov for å gå ut med denne informasjonen nå, sier Skoland.

Også Viasat-kunder vil bli berørt. Det skal etter det Kampanje erfarer være TVNorge og Fem.

Penger er stridens kjerne
Nok en gang er det penger som er stridens kjerne. Discovery, som har fått og er i ferd med å få stadig mer attraktiv innhold, krever mer penger for at Discoverys kanaler skal sendes på Canal Digitals plattformer.

Etter det Kampanje forstår skal forhandlingene mellom det amerikanske tv-konsernet og Canal Digital, være svært krevende. For Canal Digital er det uhyre viktig å ha Discovery-kanalene i sin portefølje, særlig TVNorge. Etter hvert blir også Eurosport og Max stadig viktigere når Discovery fyller opp med sportsrettigheter. Discovery sikret seg rettighetene til Tippeligaen fra 2017 og seks sesonger framover for 2,4 milliarder i desember i fjor. Tidligere har Discovery kjøpt fire rettigheter til fire OL, og sitter også på andre rettigheter.

Før jul skrev Kampanje om hvordan TVNorge skal tjene på milliardfotballen. Da erfarte Kampanje at det er  inntekter fra tv-distributørene som skal sikre fotballinvesteringen. Av en totalomsetning på 1,5 milliarder kroner i 2014 henter Discovery inn i overkant av 1,1 milliarder kroner fra salg av tv-reklame. Kun 20-30 prosent av Discoverys omsetning er dermed distribusjonsinntekter. Til sammenligning henter kabel-tv-kanalen ESPN inn over 60 prosent av sine inntekter fra kabel-tv-operatørene.

Les mer: Slik skal Discovery tjene på milliard-fotballen

Les mer: Strømme må hente inn 300 millioner fra tv-distributørene (krever innlogging)

For Discovery er avtalen med Norges største tv-distributør viktig fordi den sikrer verdifull distribusjon, som igjen gir markedsandeler og reklameinntekter. Men som i tilsvarende stridigheter mellom TV 2 og Telenor-eide Canal Digital og danskeide Get, dreier krangelen seg om hvor mye Canal Digital skal betale for retten til å distribuere Discovery-kanalene. I fjor høst kom Discovery til enighet med RiksTV i en lignende strid.

Les mer: Strømme: - Vi skal doble seertallene

Les mer: Discovery krever mer tv-penger

Kan gå glipp av premierer
- Vi har forståelse for at situasjonen kan skape frustrasjon blant mange seere. Vi går inn i en periode hvor flere av våre mest populære programmer går på lufta. Vi håper derfor å komme frem til en løsning sammen med Telenor, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

 Programmer som «Neste sommer», «Thomas Giertsen: Helt perfekt» og «71° nord – Norges tøffeste kjendis» har premiere på TVNorge i februar. I tillegg skal Molde, Liverpool, Manchester United og Tottenham ut i avgjørende sluttspillkamper i Europaligaen på Max og Eurosport Norge om kort tid. «I kveld med Ylvis Live», «4-stjerners middag» og «I hodet på Tufte», med to ganger OL-vinner Olaf Tufte, er allerede i gang på TVNorge.

Telenor har 44,9 prosent av alle de tradisjonelle distribisjonskundene i Norge. Det omfatter tv-kunder innen  kabel, satellitt og fiber. De når ut til rundt 2,5 millioner seere.

Viasat har 5,4 prosent av kundene. Det betyr 120 000 kunder og rundt 300 000 seere. Totalt vil da drøye 1,1 millioner husstander blir skadelidende hvis det skjærer seg helt mellom Discovery og Canal Digital. Det betyr at 2,8 millioner seere vil oppleve at 13 TVNorge-kanaler går i svart.