I går skrev Kampanje at Google og Facebook blir enda større og mektigere i det norske reklamemarkedet i 2016. Det viser nye prognoser for gigantenes omsetning i Norge, laget av Dentsu Aegis og Iprospect.

- Våre prognoser viser at Google og Facebook vil vinne store markedsandeler i 2016, sa prognosemakerne Christian Fure og Harald Eide-Fredriksen til Kampanje mandag.

Les mer: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (krever innlogging)

Samme dag samlet det regjeringsoppnevnte Mediemangfoldsutvalget en rekke medieaktører til et innspillsmøte om norsk mediestøtte, som nok en gang utredes. Utvalget skal komme med forslag til fremtidens mediestøtte mars neste år.

Selv om Google omsetter for stadig mer i Norge, og spiser stadig mer av den norske reklamekaka, avviser Jan Grønbech at selskapet truer norske mediers eksistens.

- Den største trusselen mot mediemangfoldet er at det finnes et utvalg som tror de har noen som helst påvirkning på mediemangfoldet,  sa Grønbech foran utvalgets leder, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, og utvalgsmedlemmer som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes.

Les mer: Grønbech: - Utvalg er den største trusselen

Grønbech mener Google-makten er betydelig overdrevet.

- Vår eksistens påvirker mediemangfoldet i ganske liten grad.

- Spissformulert fleip fra Google-sjefen
Utvalgsleder Knut Olav Åmås smiler av Grønbechs påstand om at utvalget representerer den største trusselen mot mediemangfoldet.

- Jeg velger å tro at det var en spissformulert fleip fra Norges-sjefen for en av verdens mektigste medieselskaper. Utvalget skal levere konkrete anbefalinger til regjeringen og et bredt politisk miljø om hvilke økonomiske, politiske og regulatoriske virkemidler og ordninger som kan være med på å styrke mediemangfoldet i Norge i årene fremover. Disse virkemidlene og ordningene er bare en begrenset del av det som påvirker utviklingen, men de har definitivt virkninger og innflytelse - og mandag ble nulllmomsen for digitale medier godkjent av ESA, sier Åmås til Kampanje.

Les mer: - En stor dag for norske medier

Google og Facebook slipper ikke unna
Han slår fast at også Google og Facebooks rolle i det norske mediemarked vil bli grundig vurdert av utvalget.

- De fleste som skjønner Norge, vet at landet er preget av blandingsøkonomi og offentlig deltagelse for å legge til rette også for private aktører - og for å kompensere for markedsmekanismene der dét trengs. Vi skal definitivt se på Googles og Facebooks innflytelse på mediemangfoldet i Norge, sier Åmås til Kampanje.

Les også: - NRK-lisensen er gammeldags

Les også: Tv-sjefer inn i nytt medieutvalg