Det var under den store paneldebatten på «Mediedagen 2016» torsdag at konsernsjef Are Stokstad i Amedia langet ut mot reklame på nett-tv, kjent som pre-rolls, altså reklamefilm som vises før og etter digitale videoinnslag. En reklameløsning som heller ikke skårer høyt blant folk flest. Det var særlig TV 2, som Amedia eide av halvparten av inntil januar 2012, som fikk unngjelde da et frittalende Stokstad langet ut.

Han startet slik:

- Debatten om at det finnes kun én forretningsmodell der journalistikk og reklame henger sammen, er gammeldags, sa Stokstad, som fortalte stolt om Amedias tunge og voksende satsing på digitalabonnement. 

- Jeg hater TV 2
Så kom tiraden mot reklame og TV 2.

- Amedia skal fortsatt ha tradisjonell reklame, men det er ikke sikkert  vi skal ha reklame på video innenfor betalt innhold. For det er jo bare møkk det som selges. Jeg er så irritert når jeg er inne på TV2.no og ser reklamen. Jeg kan hive fra meg Ipad-en da. Jeg vil ikke ha det. Jeg hater jo TV 2! Jeg kommer aldri til å annonsere! Hvordan man skal nå ut med slik reklame er et kjempeproblem. Derfor tror jeg det er mulig å posisjonere kommersielt innhold, sier Stokstad, som tror sterkt på innholdsmarkedsføring, som også Amedia bruker stadig mer krefter på.

Det hører med til historien at Amedia selger relativt lite reklame på nett-tv, i all fall sammenlignet med de største aktørene, som VG. Og det hører med at Amedia og konsernets eiere tjente gode penger på tv-reklame som TV 2-eiere i en årrekke.

Les også: Slik skal Amedia tilby målrettet annonsesalg

Det var Stokstad som stod for de største overskriftene under paneldebatten i går. Han sa også at Amedia var langt fra ferdig med kutt.

Les også: - Vi skal kutte masse fremover

- Mye reklame er søppel
Christian Steen, daglig leder i reklamebyrået SMFB, mener Stokstad har et poeng:

- Jeg er enig i at mye reklame er søppel og det er en utfordring, sier han.

Men Steen påpeker at reklamen endrer seg.

- Mye av reklamen er i ferd med å endre seg veldig, noe Trys kampanje for Volkswagen er et eksempel på. Det er derfor det er moro å jobbe i reklamebyrå.  Kreativitet og originalitet har aldri vært viktigere enn nå. Samtidig er flatene vi kan disponere og distribuere kreativiteten på mange.

Les også: Volkswagen-reklame tar av på Facebook

VG-sjefen uenig med Stokstad
VG-sjef Torry Pedersen ville ikke være med på Are Stokstads filleristing av reklame på nett-tv.

- Vi må ikke etterlate et inntrykk av at all reklame er dårlig. Reklame er en vesentlig del av demokratisk kommunikasjon. Vi må ikke si at all reklame er dårlig. Sånn er det ikke. Det lages fantastisk mye bra reklame som er interessant å se på, sier Torry Pedersen.

Det hører med til historien at VG er blant mediehusene som tilbyr desidert mest reklame på nett-tv.

- Det er ikke sant, Torry!
Under debatten ble det også en aldri så liten duell mellom Amedia-sjef Are Stokstad og VG-publisher Torry Pedersen om hvem som leder det mest lønnsomme mediehuset. Ordvekslingen startet da Pedersen kunne fortelle at VG har hatt mange fantastiske år med god lønnsomhet og at også 2015, tross nedturen, ble et godt år. Men at VG er aller mest lønnsom, ville ikke Stokstad være med på.

-  Det er ikke sant, Torry! Vi var mer lønnsomme enn VG i fjerde kvartal, kontret Stokstad.

VG-sjefen kvitterte:

- Jeg må gratulere Stokstad med at hans 70 aviser er på nivå på lille VGs ene avis. Det er jo imponerende bra.

Topptungt:

Det var et topptungt mediepanel som diskuterte bransjeutfordringene på Mediaforums konferanse Mediedagen 2016. Foto: Roger Fosaas.