Det er Financial Times som denne helgen kunne fortelle at det står dårlig til i The Guardian, det engelske avishuset som av mange trekkes frem som noe av det ypperste innen kvalitetsjournalistikk.

Men tallene som nå har lekket ut, viser at kvalitetsjournalistikk ikke betaler seg særlig godt på bunnlinjen. Den britiske avisen sved nemlig av 888 millioner kroner, eller 70 millioner britiske pund i løpet av fjoråret, i et forsøk på å bygge opp en global posisjon digitalt.

Men i møte med kollapsen i printmarkedet, adblocks og et fortsatt krevende marked for mobilannonser, må The Guardian nå se over kostnadene og antall stillinger. Selskapet skal de neste tre årene kutte kostnader for 50 millioner pund, opplyser kilder til Financial Times.

Det kan komme godt med for driftsresultatet for 2015 ser ut til å ende på tilsvarende 50 millioner pund i minus, eller drøye 630 millioner kroner.  Det kommer på toppen av underskuddet i 2014 på 40 millioner pund eller rundt 570 millioner kroner.

De siste to årene har The Guardian dermed tapt 1,2 milliarder kroner.

- De har tenkt mer som en Silicon Valley start-up, enn som en spiller i en solnedgangsindustri som står ansikt til ansikt med tilbakegangen. De må kutte kostnadene og øke inntektene, sier Rasmus Nielsen, forskningsdirektør ved Oxfords Reuters Institute til Financial Times.

Bak The Guardian står Guardian Media Group som er kontrollert av en stiftelse med en pengebinge på hele 800 millioner pund. Men med den negative utviklingen avisen nå legger for dagen, må stiftelsen ha en gjennomsnittlig avkastning på ni prosent årlig dersom fondet ikke skal svekkes som en følge av pengebruken i The Guardian.