Dagbladet er sammen med Proteinfabrikken og Brun og Blid nominert til «Årets Gullbarbie» - en pris som deles ut til «noen som skaper større press blant barn og unge».

Gullbarbie ble startet av Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, i 2010. Prisen skal være en motvekt til reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer, og deles ut til den reklame- eller medieaktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst».

Prisen har tidligere gått til blant annet Diesel for kampanjen «Sex Sells», Russedress for en fremstilling av et ensidig kroppsideal og Jack & Jones for kampanjen «Fitness Club».

- Vi har registrert nominasjonen
Dagbladet er eneste medie som er nominert i år. Begrunnelsen lyder som følger:

«Dagbladet bruker ofte seksualisering og gamle kjønnsroller på sine forsider for å selge flest mulig utgaver. I en vanlig matvarebutikk er Dagbladet alltid plassert i høyde med barns øyne, og avisen er som regel umulig å overse. Det er derfor bekymringsverdig at Dagbladet bruker så mye forsideplass på å opprettholde ensidige idealer, seksualisering og gamle kjønnsroller.»

- Vi har registrert nominasjonen og syns det er flott at engasjerte ungdommer bryr seg om papiraviser. Vi tar nominasjonen til etteretning, men har ingen kommentar utover det, sier Hilde Schjerve, fungerende nyhetsredaktør i Dagbladet, til Kampanje.

- Dagbladet er verre enn alle andre dagsaviser
Karoline Steen Nylander, leder i Press, forteller at organisasjonen har fått inn mellom 20 og 30 nominasjoner til årets kåring.

- Vi går gjennom de nominerte i to utvelgelsesrunder med et ungdomspanel som er valgt av organisasjonen vår. Så er det opp til ungdom i hele landet å stemme, sier Nylander til Kampanje.

- Det vi legger vekt på når vi velger ut, er at aktøren oppfyller kriterier som handler om unødvendig seksualisering, gamle kjønnsroller og ensidige idealer. Det må også være en aktør som gjør gjentakende «feil» gjennom hele året. Aktører som vi kan nå til også i Norge, og ikke bare internasjonalt, er viktig. Fordi vi erfaringsmessig ser at dette lettere skaper reell endring.

- Hvorfor er akkurat Dagbladets papirutgave plukket ut?

- Dagbladet er en litt ny vri på kampanjen som vi ikke har hatt tidligere, mye av det er fordi en avisforside er noe man ikke kan velge bort. Det er voldsom reklame på nett og medier, men en papiravis er tilgjengelig og synlig overalt og man kan ikke unngå den.

- Er Dagbladet verre enn andre aviser?

- Ja, Dagbladet er den desidert verste dagsavisen på dette punktet. Om man ser gjennom utgavene deres ser man at det er mye fokus på kropp og gamle kjønnsroller. Vi er ganske bekymret for akkurat den avisen. Selv om de har mye godt innhold er forsiden deres helt uforståelig.