TV som mediekanal fortsetter oppturen. Stadig mer mediebruk flyttes over til levende bilder – og trenden har vært sterk i 2015. Aldri har nordmenn sett mer på TV enn i året som gikk, uavhengig av distribusjonsform.
Selv om den tradisjonelle TV-tittingen faller litt, så har TV, uavhengig av distribusjonsform, hatt et særdeles godt år. Tradisjonell TV-titting faller svakt, men TV-tittingen via nettet ved bruk av små, mellomstore og større skjermer vokser. Den tradisjonelle TV-tittingen reduseres langt mindre enn veksten til strømme-seingen. Det gir total økning.
NRK er den store vinneren i 2015 innen tradisjonell TV. Ferske tall for året viser at NRK er tilbake for fullt, etter tidenes svakeste NRK TV-år i 2014. Tallene for 2015 viser at NRK igjen har over 40 prosent av all TV-tittingen i Norge, nærmere bestemt 40,4 prosent, ifølge TNS Gallups oversikt for målgruppen 12 år og oppover.
TV 2 har hatt et en nedgang for hovedkanalen fra 2014 til 2015 med 3,2 prosentpoeng til 18,2 prosents seerandel. Nisjekanalene til TV 2 vokser, men klarer ikke å hente inn nedgangen til hovedkanalen. 2014 med OL i Sotsji og halvparten av VM i fotball ga TV 2 29,5 prosent av TV-tittingen i Norge. I 2015 har TV 2 som helhet 26,8 prosent av seingen i Norge.
På samme tid ser vi at Discovery-gruppen med TVNorge i spissen har stagnert etter å ha vært den kommersielle andelsvinneren gjennom flere år. Også i Discovery vokser nisjekanalene, mens TVNorge har i perioden tapt andeler. Totalt er Discovery også litt ned, til 17,2 prosent. TV-tallene fra TNS viser at MTG har vekst både hos TV3 og nisjekanalene og lander i 2015 på 7,2 prosent.
Og TV-tittingen til Ola og Kari holdes ved like, selv når vi inkluderer ny måling fra sommeren 2014 som registrerer mer TV-titting enn tidligere. Tallene for 2015 viser at nordmenn i snitt så 173 minutter på TV hver dag, mot 174 minutter for 2014. Den tradisjonelle TV-tittingen er høy og stabil.
Mange TV-programmer passerte million-grensen – og langt over det – i 2015. «Kampen om tungtvannet» på NRK var blant vinnerne med snitt antall seere på 1 346 000 på tradisjonell TV-titting. Inkludert opptak og nett landet samme serie på 1,65 millioner seere i snitt.
Eurovisjon-finalen fra Wien oppnådde 1 681 000 seere på NRK i mai og TVNorge passerte seer-millionen både mot Ungarn og Italia i EM-kvalifiseringen i fotball. TV 2 oppnådde 1 061 000 seere på Farmen-finalen og hadde som vanlig en sterk førjulsavslutning med million-tall under VM i håndball.
2015 har bestått av mange tøffe oppgjør mellom TV 2 og Discovery, ikke minst på fotballbanen. Det skal bli tøft for TV 2 å regne hjem 1,8 milliarder NOK på tre år for Premier League og 2,4 milliarder NOK for den norske fotballen over seks år for Discovery. Tallene er hentet fra ulike medier.
TV-tittingen via ulike strømmetjenester øker mer enn noensinne. I aldersgruppen 12-19 år hadde YouTube en daglig dekning på 74,2 prosent i 2. kvartal 2015, ifølge TNS. Også i aldersgruppen 20-29 år hadde YouTube en daglig dekning over 60 prosent. Og Netflix skal ha passert 550 000 kunder. Også de norske og nordiske aktørene i mediebransjen satser mer på strømme-TV, både kanaler som krever betalingsvilje fra forbruker og åpne strømme-kanaler. Det betyr stadig mer mangfold og kvalitet på innholdet.
Også i reklamemarkedet ser det hyggelig ut for de som satser på TV. Etter årets tre første kvartaler viste det totale reklamemarkedet en nedgang på 1,6 prosent. Tradisjonell TV hadde en oppgang på 1,1 prosent den samme perioden, ifølge IRM.
En av vekst-vinnerne i reklamemarkedet 2015 ser ut til å bli web-TV. Oppgangen var på hele 32,7 prosent i årets tre første kvartaler sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Riktignok var ikke omsetningen høyere enn drøye 200 millioner NOK, men det vokser hurtig.
Når det gjelder de tradisjonelle TV-distributørene, ser vi at disse stort sett står på stedet hvil når det gjelder antall kunder. Det viser tall fra Nkom. Ved utgangen av første halvår 2015 var antall abonnement for mottak av TV-signaler nesten 2 226 000. Det var snaue 1 000 flere enn ved utgangen av 2014. Fiber er den eneste distribusjonsformen som øker, de andre er på stedet hvil eller går litt tilbake, ifølge Nkom. De tradisjonelle TV-distributørene har i løpet av 2015 valgt å satse langt mer på nett-TV enn tidligere. Dette for å møte den sterke strømmetrenden.
RiksTV er blant dem som offensivt satser på flere distribusjonsformer. Det digitale bakkenettet er basis. I tillegg satser vi stort på strømme-TV, uavhengig av om TV-en er stasjonær eller mobil. Produkter som RiksTV Junior på nettbrett og TV og film via nettbrettet er eksempler på dette.
Men alt er ikke bare rosenrødt i den norske TV-industrien heller. Godt innhold koster stadig mer, og etterspørselen etter god TV-underholdning er høy i et TV-marked som totalt sett vokser. Samtidig stikker de store multinasjonale selskapene av med en stadig større andel av både reklameinntektene (Google og Facebook) samt brukerinntektene (Netflix og HBO). Dermed vil det enten bli produsert mindre i Norge for vårt lokale marked – eller så må brukerne betale mer. Hvis ikke går ikke ligningen opp.
Vi ønsker å lage løsninger der pengene fra brukerne reinvesteres i godt innhold det norske folk vil ha, i motsetning til mange av de multinasjonale. Spørsmålet er om vi greier dette i konkurransen med de store.
Fremtiden vil vise om vi er flinke nok.
Kommentér