Nå er seertallene for november klare og de viser et skifte i utviklingen vi har sett tidligere i høst. Nå er det nemlig de kommersielle kanalene som stjeler seere fra NRK og ikke motsatt.

NRK hadde en andel på 36,9 prosent av alle seere over 12 år i november, ned fra 39,3 prosent i samme måned i fjor. Det er hovedkanalen som mister seere, mens nisjekanalene NRK2 og NRK3 står mer stabilt.

Flest nye seere er det TV 2 som tar. Alle gruppens reklamekanaler tar en samlet andel på 29,3 prosent av seerne, opp fra 28,2 prosentpoeng i november i fjor. Ingen andre kanalgrupper vokser like mye.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg synes vi klarer oss veldig bra, og da snakker jeg også om helheten i TV 2 som handler om TV 2 lineært, TV 2 Sumo og TV2.no. Det har vært en rivende utvikling i tv-markedet og det norske folk har aldri sett og brukt TV 2s innhold så mye som de gjør nå, sier TV 2-direktør Trond Kvernstrøm til Kampanje.

Slik så det ut i oktober: NRK vinner tv-høsten

Øker med nyheter og livvstil
Det er nisjekanalene til TV 2 som står for veksten. Blant alle seere over 12 år er det TV 2 Nyhetskanalen som gjør det største bykset, fra 2,6 prosent til 3,2 prosent. I målgruppen 20-49 er det den nylig omdøpte kanalen Livsstil, tidligere Bliss, som vokser mest, fra 1,7 til 2,3 prosent.

- Vi har satset tungt på sjangerkanalene med lanseringen av Livsstil som allerede høster frukter. Den gjør det beviselig bedre enn den gjorde under den gamle logoen, sier Kvernstrøm.

TV 2s vekst skjer ikke på hovedkanalen, som går litt tilbake fra 21,7 prosent i fjor til 21,1 prosent i år blant seere over 12 år. I 20-49 er fallet på 1 prosentpoeng. Kvernstrøm kaller tilbakegangen «marginal».

- Vi er over 20 prosent, som er målet med hovedkanalen. I fjor hadde vi en killersesong med Vinter-OL og Fotball-VM som ga oss en «flying start» inn mot høsten. Sånn sett har dette året vært mer humpete, men det har gradvis blitt bedre og vi avslutter veldig bra, sier han.

Discovery stanser fallet
Også MTG TV vokser i november. TV3, Viasat 4 og TV6 går samlet frem 0,9 prosentpoeng, fra 6,2 til 7,1 prosent. Hovedkanal TV3 vokser fra 3,1 til ,7 prosent.

- Det er selvfølgelig svært gledelig at MTG TV vokser måned etter måned denne sesongen, og at sendeflaten vi har bygget opp gir resultater. Vi ser at sportsrettighetene våre, i tillegg til egenproduksjoner som «Luksusfellen», «Eventyrlig oppussing» og «Hellstrøm rydder opp» drar mest seere, men også TV6 vokser jevnt og trutt blant annet med egenproduksjoner som «Idas fristelser», sier pressesjef Line Vee Hanum.

Discovery Networks stanser fallet fra tidligere i høst blant seerne over 12 år. Her har gruppen en andel på 17,8 prosent, 0,2 prosentpoeng mer enn i samme måned i fjor. Hovedkanalen TVNorge vokser like mye, fra 8,3 til 8,5 prosent av seerne. Max vokser mest av nisjekanalene og går fra 2,8 til 3,4 prosent.

- Vi er på rett spor nå. Og det er spesielt gøy å se at sportssatsingen vår gir resultater. I helgen var det mange som fulgte håndballjentene i Møbelringen Cup-en på TVNorge. Og ekstra morsomt er det at vi klarer å toppe TV 2s tall på tilsvarende kamper i fjor. Også Europaligaen har fått et løft i år, og trekker flere seere enn Champions League nå i høst. Det er hyggelig både for oss og norsk fotball. Med premieren på Asbjørns julekalender i kveld får vi en fin sluttspurt i 2015, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.