I går ble det kjent at Discovery og tv-kanaler som TVNorge, Max og den nye kanalen Eurosport Norge, blir hjemmet til den norske Tippeligaen og OBOS-ligaen fra og med 2017.

Les også:  Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Men i en spørreundersøkelse Kampanje gjennomførte tidligere i uken blant samtlige norske Tippeliga-klubber kommer det frem at flere av klubbene ønsket seg TV 2 som fremtidig partner på rettighetssiden.

I den anonyme spørreundersøkelsen Kampanje gjennomført mandag og tirsdag spurte vi norske klubbdirektører eller styreledere om «hvem håper du får rettighetene?» Ingen av de 12 fotball-toppene som svarte trakk frem Discovery som den beste løsningen. Men blant de tre klubbdirektørene og styremedlemmene som uttrykte et klart ønske, kom det tydelig frem at TV 2 ville være det beste alternativet ettersom det er et samarbeid som «har fungert veldig godt».

To mente at TV 2 har satt en standard for hvordan fotball best kan distribueres og forvaltes.

- Jeg er ikke så opptatt av hvem som får det. Viktigere er det at det blir bredt distribuert og at det når ut til folket slik det en gang var da TV 2 hadde rettighetene. Det er viktig i forhold til å få opp fotballinteressen, sa styrelederen.

Flertallet ønsker imidlertid ikke å uttrykke sin mening, men som en fotball-topp uttrykker det.

- Det har jeg ikke så veldig sterke oppfatninger om. Det avhenger av hvordan dette blir operasjonalisert. Det kan bli veldig bra og det kan bli veldig dårlig med begge de to mest sannsynlige konstellasjonene.

Totalt var det 12 av 16 klubber som svarte på vår spørreundersøkelse. Fire klubber valgte ikke å svare og dette var Bodø/Glimt, Tromsø, Haugesund og Strømsgodset.

«Uvant» uten TV 2
Ifølge fotballsjefene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball skal en referansegruppe bestående av representanter for seks toppfotballklubber har blitt konsultert underveis i prosessen og tilbakemeldingen fra klubbene er god selv om det blir annerledes.

- Det føles litt uvant at TV 2 ikke lenger blir vår hovedpartner på tv etter neste sesong, men etter å ha sett planene til Discovery og økonomien som ligger i avtalen, er jeg positiv, sier Henrik Hoff, administrerende direktør i Aalesunds FK. 

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, tror ikke det blir vanskelig å selge den nye løsningen til de norske fotballklubbene.

- Jeg tror klubbene først og fremst er gode på fotball også er det andre som er gode på medier, sier Siem til Kampanje.

Nye fotballpartnere:

TVNorge-sjef Harald Strømme gratuleres av generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, som ny mediepartner. Til høyre administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland under en pressekonferanse i UBC-salen på Ullevaal stadion torsdag. Foto: Scanpix.

- Må være villige til å tenke nytt
Generalsekretæren sier han husker godt hvordan det var da TV 2, som han  den gangen jobbet i som journalis, begynte å ta i fotball og idrett.

- TV 2 har vært fantastiske for fotballen. Men jeg var i TV 2 da vi begynte med fotball og jeg husker hva folk sa om TV 2 kontra NRK den gangen.  Det var umulig og dårlig og det aldri kom til å funke. Det var en paranoia uten sidestykke, men vi er et konservativt folk og det tar tid å venne seg til noe nytt. Men hvis ikke vi i dagens mediemarked er villige til å tenke nytt og i dette tilfelle sammen med Discovery og VG, da måtte vi jo bare selge til én aktør da, sier Kjetil Siem til Kampanje.

Harald Strømme, toppsjef i Discovery og den som nå skal forvalte rettighetene synes heller ikke det er rart at flere trakk frem TV 2 som det beste alternativet.

- Jeg synes ikke det er rart at TV 2 trekkes frem. Det skulle bare mangle at ikke klubbene syntes det. De har gjort en fantastisk jobb for norsk fotball. Det er det ingen tvil så det skulle bare mangle.

 Strømme: - Vi skal doble seertallene

- Kjente ikke til vårt forslag
Men Strømme mener Kampanje burde gjort undersøkelsen en gang til nå som han har presentert sine tanker og sin fotball-løsning som handler om få «fotballen ut til folket».

- Ja, jeg synes du skal spørre dem på nytt fordi på det tidspunktet dere spurte var de ikke kjent med hva vi foreslår. Det er en grunn til at et enstemmig styre i Fotballforbundet, Fotball Media og Norsk Toppfotball mener at dette er den beste løsningen, og det har ikke bare med pengene å gjøre. Det er jeg 100 prosent sikker på. Vi har møtt en entusiasme og interesse rundt det vi kommer med av konsepter og tilnærminger som jeg har sett de tenner på, sier Harald Strømme.

Uansett så er det slutt på TV 2s norske fotballeventyr. Ved alle de store rettighetskjøpene har TV 2 enten kjøpt alt eller deler av Tippeliga-rettighetene og  TV 2-sjef Olav Sandes takket i går for samarbeidet.

Sandnes: - Vi er veldig skuffet

- Først og fremst ønsker vi norsk fotball alt vel og vi ønsker dem lykke til videre. TV 2 har hatt et langt og godt forhold til og partnerskap med norsk fotball i over ti år. Vi er naturlig nok veldig skuffet, men vi er også bevisste på at rettigheter er noe man leier i en periode. Derfor er dette en del av denne bransjen, sa Sandnes til Kampanje.

På pressekonferansen i går var det en fornøyd fotballedelse som presenterte den nye avtalen og sine nye samarbeidspartnere.

- Totalt sett er dette en veldig god avtale for alle parter, sa administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland. 

- Gjennom forhandlingene har Discovery sammen med samarbeidspartneren VG vært fremoverlente. Jeg er overbevist om at dette blir en god avtale for norsk fotball, sa fotballpresident Yngve Hallén.

TV 2 var også med i budprosessen denne gangen, men ble danket ut av konkurrenten Discovery som betalte 2,4 milliarder kroner for rettighetene til å vise Tippeliga og OBOS-ligaen for en periode på seks år.